Roma si Bruxelles au ajuns la un acord pe bugetul italian pentru 2019

Roma si Bruxelles au ajuns la un acord pe bugetul italian pentru 2019, semnalând sfârşitul tensiunilor care au agitat pieţele financiare în ultimele săptămâni. Totuși Italia rămâne prudentă pentru că deocamdată a primit doar asigurări verbale. Comisia a respins în octombrie proiectul de buget expansionist pentru anul viitor, care prevedea un deficit bugetar de 2,4%, scrie rfi.ro.

Rezultatul obţinut ne dă o mare satisfacţie”, a precizat vicepremierul italian Matteo Salvini într-o scurtă declaraţie, fără a da detalii.

Noul guvern italian, alcătuit din partidul de extremă dreapta Liga şi Mişcarea anti-establishment Cinci Stele, a urmărit să implementeze măsuri bugetare cuprinzătoare care au inclus, printre altele, reducerea taxelor şi stabilirea unui venit universal.

Dar propunerea Italiei ar fi depăşit limitele UE privind deficitul bugetar, Roma riscând să atragă măsuri punitive din partea blocului. De altfel, luna trecută, Comisia a lansat o “procedură de deficit excesiv”, justificând decizia prin faptul că datoria publică imensă a Italiei nu va fi redusă aşa cum prevăd normele UE.

Cu toate acestea, guvernul italian şi-a apărat propunerea, susţinând că noul buget va schimba Italia şi că îi va permite să îşi gestioneze datoria printr-o creştere economică mai mare.

Confruntarea cu Bruxelles a îngrijorat investitorii, a ridicat costurile de împrumut ale Italiei şi a depreciat stocurile bancare.

Articole similare
Comentarii