Rusia exclusă de la Jocurile Olimpice şi de la Mondialul din 2022

Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA) a dictat o suspendare de 4 ani pentru toţi sportivii Rusiei, care nu vor avea dreptul să participe la Olimpiada de la Tokyo din 2020. De asemenea, echipa de fotbal a Rusiei va fi exclusă de la Mondialul din 2022 din Qatar, transmite bursa.ro.

Forul mondial anti-doping a recurs la această decizie extremă după ce Rusia a fost acuzată că a ascuns mii de rezultate pozitive la testele antidoping ale sportivilor ruşi, notează sky.com. Potrivit aceleiaşi surse, Rusia are termen de 21 de zile pentru a face recurs la TAS.

Sancţiunea ar urma să se aplice nu doar la Olimpiadă şi Mondial, unde ruşii sunt calificaţi, ci şi la toate competiţiile internaţionale în care Rusia participă în cadrul sporturilor de echipă. Astfel, sportivii nu vor putea participa la Mondiale şi la Olimpiade sub steagul Rusiei.

Scandalul îşi are originile în 2015, când WADA a stabilit că Rusia a contribuit la naşterea unui “sistem instituţional” de dopaj, perioada vizată fiind 2011-2015.

Conform HLN, WADA, care a suspendat în 2016 sportivii ruşi, interzicându-le să participe sub steagul naţional la Olimpiada de la Rio după un raport ce dezvăluia programul de dopaj în masă impus de Moscova, a continuat investigaţia printr-o comisie independentă (CRC).

A cerut Rusiei să scoată la lumină mii de teste doping, pe care le ascunsese. CRC a primit acele probe, pe care le-a analizat, considerându-le neconforme cu regulile WADA.

Articole similare
Comentarii