Rusia se simte ca acasă în România

Pentru cei care spun cât de nevinovată este Rusia și cât bine dorește întregii lumi, mai scriu un articol pornind de la câteva cifre interesante ale unui studiu făcut de un think tank american Pew Research Center  în 18 țări din Europa Centrală și de Est, inclusiv România și R. Moldova în perioada 2015-2016 și pe care le aduce în discuție Sorin Ioniță de la Expert Forum România. Este, între altele, un sondaj global foarte cunoscut pe valori religioase și naționale.

Studiul arată că 61% din respondenții din R. Moldova cred că e nevoie de o Rusie puternică pentru a contrabalansa Occidentul. Prin comparație, în Ucraina cifra este de 22%. Surprinzătoare este situația în România, unde 52% din români cred acest lucru. Atenție! Se întâmplă într-o țară membră a UE și care are propria Patriarhie, adică nu este dependentă de Patriarhia Rusă așa cum se întâmplă în R. Moldova unde majoritatea bisericilor aparțin Mitropoliei Moldovei (subordonate bisericii ruse), iar Mitropolia Basarabiei (subordonată bisericii românești) este aproape fără voce.

Urmează cifre și mai îngrijorătoare. 65% din români cred că Rusia are misiunea de a proteja creştinii ortodocşi din afara graniţelor ei, asta în timp ce în R. Moldova cred așa 63% din respondenți, iar în Ucraina 38%.

Mai multe date aveți aici: http://www.pewresearch.org/fact-tank/2017/05/11/orthodox-christians-in-central-and-eastern-europe-favor-strong-role-for-russia-in-geopolitics-religion/

Aceste ”credințe” apar cu 2 ani înaintea vizitei istorice a Patriarhului Rusiei Kiril la București și a Patriarhului României la Moscova. Par să fie mai mult decât vizite istorice, consecințele cărora cu siguranță le vom resimți mai târziu.

Dacă mai sunt mulți dintre cei care cred că biserica are drumul ei și nu este implicată în manipulare și propaganda rusească, îi îndemn să analizeze cifrele și tendințele descrise mai sus și apoi să își pună întrebarea cum să creadă că Rusia are misiunea de a proteja creştinii ortodocşi, când această țară a anexat Crimeea și poartă un război deschis cu Ucraina, cu frații lor ortodocși, când susține regimul criminal din Siria, fabrică pe bandă rulantă știri mincinoase despre Europa și multe altele.

Las aici doar câteva link-uri:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Interven%C8%9Bia_armat%C4%83_rus%C4%83_%C3%AEn_Ucraina

http://evz.ro/totul-despre-razboiul-din-siria-ce-implicare-are-rusia-pe-cine-sustine-franta-si-ce-rol-au-statele-unite-principalul-dusman-regimul-bashar-al-assad.html

http://unimedia.info/stiri/Fals-Supermaketurile-din-Europa-se-confrunta-cu-un-deficit-de-legume-127809.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss

Dacă e să credem în cifrele prezentate mai sus, în România, propaganda rusă pare să își aibă efectele scontate. Atâtea chestiuni între România și Rusia nerezolvate până acum și în primul rând chestiunea Basarabiei și apoi cea a tezaurului românesc ar trebui să îi facă pe români să gândească de mai multe ori înainte de a oferi asemenea răspunsuri și a considera Rusia țară care are misiunea să apere creștinii ortodocși.

În R. Moldova lucrurile sunt mult mai complicate, pentru că este la mijloc și problema celor două Mitropolii nerezolvată și mai sunt și cei 200 de ani de rusificare forțată.

Mi-a trezit interes și un articol despre cum Kremlinul s-ar fi folosit de preoţi ortodocşi din România pentru a alimenta protestele împotriva fracturării hidraulice. E vorba de mişcarea anti-gaze de şist de acum câţiva ani.

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/raport-cum-s-a-folosit-rusia-de-preotii-romani-857930

Același raport detaliază atacurile ruseşti din 19 ţări. E vorba, de exemplu, de campanii de dezinformare, atacuri cibernetice, finanţare de mişcări politice de extremă dreaptă sau de folosirea resurselor energetice drept armă politică.

Sunt prea multe acțiuni, fapte la mijloc ca să ne permitem să fim doar simpli ignoranți.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii