Să luăm exemplul Islandei care a schimbat clasa politică și a adoptat o nouă Constituție în stradă

În 2016, impresionată de prestația Islandei la fotbal, scriam despre cum această țară mică, având o populație de peste 325 de mii, a reușit să surprindă o lume întreagă prin determinare și perseverență. Înainte de a reuși în fotbal, au reușit prin forța protestelor, să schimbe lucrurile la ei acasă.

Despre revoluția din Islanda din anii 2009-2011, o revoluție de altfel ascunsă de mass-media globală, dar care a făcut curățenie în sistemul financiar-bancar, a schimbat clasa politică și a fost adoptată o Constituție nouă am scris în 2016, dar consider că este necesar să reîmprospătăm memoria și să luăm exemplu de la islandezi în aceste zile extrem de tulburi pentru viitorul Chișinăului, unde niște judecători le-au furat votul cetățenilor.

În Islanda, schimbarea s-a reușit datorită protestelor și insistenței poporului, un popor care nu a fost îngenunchiat de politicieni și grupuri de interese din sistemul financiar-bancar.

Potrivit wikipedia, Revoluția islandeză din 2009-2011, Revoluția din Bucătărie sau Protestele islandeze împotriva crizei financiare reprezintă o serie de protese din Islanda în care mii de oameni au manifestat în fața Parlamentului (Althing) din Reykjavik. Ca urmare a acestor proteste marile bănci au fost naționalizate, s-a decis să nu se plătească datoria creată în Marea Britanie și Olanda din cauza politicii lor financiare rău intenționate și s-a creat un grup apolitic din oamenii de pe stradă pentru a rescrie Constituția țării. Constituția a fost scrisă on-line de un grup de civil din „stradă” , alți oameni putând pune întrebări sau sugera propuneri.
Așadar, ce au reușit islandezii în stradă:

1. Marile bănci au fost naționalizate

2. S-a decis să nu se plătească datoria creată în Marea Britanie și Olanda, asta ar fi însemnat ca cetățenii din Islanda să plătească 100 de euro pe lună timp de 15 ani, cu o dobândă de 5,5%, pentru a achita o datorie efectuată de instituții private

3. A fost rescrisă Constituția țării. Constituția a fost scrisă on-line de un grup civic din „stradă”.

4. Pentru prima oară a fost judecat prim-ministrul unei țări pentru modul în care a gestionat criza economică

5. Au fost intentate peste 200 de dosare penale împotriva bancherilor

6. Toți foștii directori executivi ai celor mai mari trei bănci au fost arestați.

7. În prezent, economia Islandei este înfloritoare, cunoscând o creștere de 2,9% în 2011

Mai multe despre revoluția din Islanda puteți găsi aici.

Există multe similitudini între ceea ce s-a întâmplat în Islanda și ceea ce s-a produs în R. Moldova în privința furtului miliardului din sistemul bancar. Doar că în țara noastră situația este mult mai gravă din cauza faptului că politicienii au furat propriul popor și încă mai pun pe umerii sărmanilor cetățeni această povară de a reîntoarce banii delapidați.

Formula care ar putea funcționa și la noi am descris-o mai sus. Este nevoie de un singur ingredient – poporul, cel care să nu mai suporte umilința sau mentalitatea de sclav, care să nu mai fie tratat ca o mioriță laie. Dar să iasă în stradă și să își ceara drepturile. E mult, puțin? Vom vedea.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii