Să nu ne creăm idoli: nici din politicieni, nici din jurnaliști, nici din analiști

Scandalul care e în plină desfășurare la Chișinău, discutat și răsdiscutat pe la mai toate studiourile și pe rețelele de socializare și care pune la încercare credibilitatea în jurnalismul autohton, m-a determinat să revin la un subiect despre care scriu cu regularitate aici pe Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS: să nu ne creăm idoli: nici din politicieni, nici din jurnaliști, nici din analiști politici.

Iată la ce a dus de-a lungul anilor crearea de idoli.

Moldovenii au călcat de atâtea ori pe aceeași greblă, încât am impresia că și-au făcut deja bătături și nu mai simt nimic.

Întâi idolul Roșca, apoi idolul Chirtoacă/Ghimpu, apoi idolul Filat, acum iată idolul Sandu și pentru unii până mai ieri chiar și idolul Morari. Cu excepția ”idolului Sandu”, ceilalți ”idoli” au arătat cu vârf și îndesat ce pot face atunci când oamenii le dau prea multă putere și se închină la ei.

Să nu le dăm politicienilor mai mult decât pot duce

Hai să nu le dăm politicienilor mai mult decât pot duce, să nu îi încărcăm cu calități pe care nu le au, să nu îi facem nemuritori și puternici pentru că nu sunt. Să nu ne creăm idoli, pentru că și ei sunt oameni, cu păcatele și greșelile lor. Pentru că tot noi îi ridicăm acolo sus, pe un piedestal, le creăm lumea lor paralelă în care trăiesc și apoi ne plângem că au uitat de noi, de popor.

S-a întâmplat de atâtea ori în istoria alegerilor din R. Moldova ca să creăm din politicieni salvatorul națiunii sau idolul nostru, iar apoi a urmat o cruntă și dureroasă dezamăgire, pentru că ei, politicienii, nu s-au putut ridica la înălțimea așteptărilor noastre, pentru că nu i-am votat rațional, ci emoțional, pentru că am votat persoana și nu programul ei electoral, pentru că am crezut în vorbe și nu în fapte.

Ar fi bine să înțelegeți că Maia Sandu nu este salvatorul nostru, să nu îi punem pe umeri așteptări pe care să nu le poată duce. Să nu facem un idol din ea la care să ne închinăm, dar pur și simplu să o privim ca pe un om, cu părți puternice și părți slabe.

Cu cât mai mai mult îi idolatrizăm pe politicieni, cu atât mai mare este prăpastia sau zidul între ei și cetățeni. Am făcut-o de atâtea ori. Oare nu e cazul să ne oprim?

Nu vă creați idoli jurnaliști

Este la fel și în jurnalism. Nu vă creați idoli. Fiți raționali. Gândiți și acționați la rece, fără emoții. Dacă nu reușiți, respirați adânc și reluați procesul.

Am spus și cu alte ocazii, informați-vă din mai multe surse, urmăriți mai multe portaluri de știri credibile, în care aveți cât de cât încredere. Cei care astăzi se informează doar de pe Facebook, urmăresc doar un post de televiziune, consultă doar un portal de știri riscă să fie mai mult dezinformați și manipulați, decât informați.

Astăzi este absolut necesar să dezvoltați o gândire critică și să verificați din mai multe surse informația. Da, e mai greu, vă ia mai mult timp, dar într-un final câștigător ieșiți voi, nu idolii pe care i-ați urcat pe piedestal.

Vă reamintesc sloganul promovat de Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS:

Informația este putere, informați-vă corect!

Citește și:

Să nu ne creăm idoli din politicieni

Articole similare
Comentarii