Scandal în Germania după alegerea unui neonazist la șefia unui consiliu local: „Este o rușine”

Alegerea unui neonazist ca șef al consiliului local dintr-o localitate din centrul Germaniei a atras critici din partea unor politicieni cu rang înalt din partidele aflate la guvernare la Berlin, relatează postul BBC, citat de Agerpres.

Stefan Jagsch (33 de ani), reprezentant al Partidului Naţional Democrat (NPD, extrema dreaptă) a fost ales în unanimitate şef al consiliului local din Waldsiedlung, o aşezare cu 2650 de locuitori din landul central Hessa, în apropiere de Frankfurt pe Main.

NPD, care este considerat “anticonstituţional”, a supravieţuit până acum eforturilor de a fi scos în afara legii.

Jagsch a fost votat de toţi cei şapte consilieri locali ai orăşelului cu 2650 de locuitori, atât de cei reprezentându-i pe creştin-democraţii cancelarei Angela Merkel (Uniunea creştin-democrată, CDU), cât şi de către cei social-democraţi din cadrul SPD, partenerul de guvernare al CDU, precum şi de către consilierii liberal-democraţi (FDP).
“Candidatul NPD a umplut un vid”, a explicat Markus Brando, liderul SPD din comuna Altenstadt, de care aparţine Waldsiedlung.
Alegerea sa a fost în schimb condamnată de membri seniori ai partidelor guvernamentale. Lidera CDU Annegret Kramp Karrenbauer a cerut anularea scrutinului, iar secretarul general al formaţiunii, Paul Ziemiak, a afirmat că “alegerea unui membru al unui partid care urmăreşte scopuri anticonstituţionale este o ruşine”.
În 2017, Curtea Constituţională a Germaniei a impus o interdicţie în ce priveşte NPD, calificându-l drept “anticonstituţional”, dar fără a-l interzice, apreciind că nu dispune de forţa necesară pentru a afecta statul de drept.
Articole similare
Comentarii