Scenarii după invalidarea alegerilor în Chișinău

Toată lumea este în așteptarea hotărârii motivate a Judecătoriei Chișinău care a declarat nule alegerile locale noi din capitală. Ce a determinat-o pe judecătoarea Rodica Berdilo să ia o asemenea decizie, având în vedere că PSRM în contestația sa nu a cerut invalidarea alegerilor, încă nu se știe. Dar, cu adevărat, se întâmplă ceva extrem de straniu.

Legislația electorală este și ea ambiguă în legătură cu scenariile care pot urma în urma unei asemenea decizii, fără precedent în istoria alegerilor locale din Chișinău.

Curtea de Apel are trei posibilități de a acționa: fie trimite la reexaminare această decizie a Judecătoriei Chișinău, fie o admite, fie o respinge. Apoi urmează Curtea Supremă de Justiție care are la dispoziție aceleași proceduri.

Potrivit expertului în legislație electorală, Nicolae Răileanu, Curtea de Apel va anula hotărârea primei instanțe. ”Din declarațiile făcute de candidatul PSRM, Ion Ceban, socialiștii nici nu au solicitat invalidarea alegerilor. Dacă Curtea de Apel va anula hotârârea primei instanțe, atunci nu va exista reclamant. Cel mai probabil că CA poate să trimită dosarul la reexaminare în prima instanță. Nu înțeleg cum poți să iei o hotărâre de invalidare a alegerilor, când nimeni nu a solicitat acest lucru. În tot cazul, ceva foarte straniu se întâmplă. Consider că această judecătoare nu doar și-a depășit atribuțiile, dar a admis și neglijență în serviciu”, a declarat pentru www.elenarobu.md expertul în legislație electorală.

În același timp, experții în materie electorală se dau cu părerea în privința viitorilor pași care pot fi întreprinși ca urmare a situației neclare din Chișinău. Se pare că noi alegeri în capitală nu mai pot fi organizate, pentru că intrăm în ultimul an de mandat al primarului municipiului Chișinău – asta prevede Codul Electoral.

”Alegeri în interiorul unui an până la data alegerilor generale nu se mai organizează”, a declarat, pentru radiochisinau.md, Iurie Ciocan.

Interpretarea Codului Electoral și a legislației electorale se poate face la nesfârșit. Un lucru este cert: se așteaptă hotărârea motivată a Judecătoriei Centru pentru a putea analiza scenariile următoare.

Într-o postare pe rețelele de socializare, președintele CRJM, Vladislav Gribincea, se arată contrariat până unde poate ajunge justiția moldovenească.

”Acest exemplu vorbește plenar despre puterea pe care o au în mâinile lor judecătorii, dar și despre inabilitatea unora sau a mai multora din ei (bineînțeles fără a generaliza), să o gestioneze în interesul societății.
Pentru mine dedesubturile sunt clare (îmi spunea luni cineva de la partid despre această soluție, însă nu îmi venea să cred că e posibil).
Încotro mai departe ”rebeata”!!??? Sugerează oare judecătorul că turul 2 al alegerilor trebuie organizat din nou sau că alegerile nu mai trebuie organizate în general? Dacă e ultima, rezultă că printr-o hotărâre judecătoreasca poate fi neglijată voința a peste 230 000 de alegători (că doar nu toate voturile au fost exprimate viciat?!)”, a punctat pe Facebook Vladislav Gribincea.

Aminesc că pentru astăzi, la ora 17.30 se anunță un protest în fața primăriei. Cetățenii trebuie să își apere votul furat și minima democrație care a mai rămas acasă.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii