Separatism: Rusia a început eliberarea de pașapoarte în teritoriile ocupate în Donbas

Locuitorii din zonele controlate de separatiștii din estul Ucrainei depun cererile pentru documente de identitate rusești, fără a se deplasa în Rusia. Potrivit Medusa.io, birourile Ministerului Afacerilor Interne din regiunea Rostov, pe care autoritățile ruse le-au însărcinat să elibereze documente pentru cetățenii ucarineni din zonele ocupate, acceptă doar documentele depuse de autoritățile separatiste.

La 24 aprilie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind simplificarea emiterii cetățeniei ruse pentru locuitorii din zonele controlate de separatiștii pro-ruși din sud-estul Ucrainei. Cinci zile mai târziu, un centru de eliberare a pașapoartelor a fost deschis în regiunea Rostov, la granița cu Donbasul. Inițial, s-a anunțat că cetățenii ucraineni care solicită cetățenia rusă vor trebui să aplice pentru acest document în Rusia, scrie www.paginaderusia.ro.

Cu toate acestea, secția de pașapoarte din Rostov nu acceptă documente de la cetățeni, ci doar de la autoritățile separatiste, relatează Medusa, citând angajați din departamentul de migrație. Publicația a discutat cu un locuitor al uneia dintre regiunile controlate de separatiști, care a recunoscut că a depus documente pentru cetățenia rusă la sediul poliției locale.

Rusia nu recunoaște oficial formațiunile separatiste din Ucraina. Cu toate acestea, în 2017, Putin a semnat un decret care recunoaște documentele emise de separatiști, inclusiv cărțile de identitate, actele de stare civilă și plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor.

Autoritățile ucrainene se opun cu fermitate emiterii cetățeniei ruse locuitorilor din Donbas. Kievul a anunțat că nu va recunoaște pașapoartele rusești eliberate locuitorilor din regiune.

Rusia a împartit anterior cetățenii si pentru locuitorii din regiunea transnistreană a R. Moldova, controlată de separatiști și în cele doua regiuni separatiste din Osetia de Sud  și Abhazia din Georgia.

Articole similare
Comentarii