Shor și complicii săi

BNM ne-a făcut un cadou de Crăciun, a publicat, într-un sfârșit preafericitul Raport Kroll-2, ca o singură salvare a moldovenilor condamnați la sărăcie și manipulare. Nume noi în acest raport nu sunt. Se cunoaște deja că cele trei bănci, BEM, Unibank și Banca Socială ar fi spălat aproape 3 miliarde de dolari.

http://unimedia.info/stiri/sinteza-kroll-2-niciun-nume-nou-oferit–cele-3-banci-ar-fi-spalat-aproape-3-miliarde-usd-145081.html

Astfel, anchetatorii americani susțin în continuare implicarea Grupului Shor în frauda bancară și toate cercetările efectuate încă în prima fază a raportului, arată spre Ilan Shor atât ca omul care a stat în spatele schemei, dar și ca beneficiar final al acesteia.

Doar că toate aceste detalii nu contează pentru moldoveanul dezinformat care se bucură de concerte și cadouri de Crăciun. Orheienii în continuare vor spune că bradul lor este cel mai frumos din țară, că au drumuri reparate și magazine sociale. Și ce folos că Ilan Shor este în spatele acestor furturi? Dacă el, primarul lor, le face concerte unde cântă artiști de genul lui Kirkorov, Ace of Base, Modern Talking. Dacă el, primarul lor, le repară drumurile și ameneajează locuri de agrement. Oare mai contează că fiecare cetățean al R. Moldova va plăti direct sau indirect 19 mii de lei în bugetul de stat ca urmare a fraudei bancare? Atât timp cât la ei e bine, ce mai contează restul. Nu m-aș mira deloc ca Ilan Shor să ajungă deputat în viitorul Parlament votat aproape în unanimitate de către orheieni. Deja nu mă mai miră modul de gândire defect al conaționalilor noștri.

Pentru comparație, în 2016, din Banca Centrală a Ucrainei au fost sustrase 7 miliarde de dolari către banca unor oligarhi ucraineni. Dar Înalta Curte de la Londra a decis să pună sechestru pe 2,5 miliarde de dolari, active ale beneficiarului. Iată un exemplu cum lucrurile se pot mișca rapid și corect. În R. Moldova, până și o parte a populației este complice la acest furt pentru că acceptă tot felul de beneficii de la cel care i-a furat. Logica e simplă și funcționează bine: fur miliarde de la prostime și le arunc bănuți.

În aceste condiții, apare întrebarea probabil fără răspuns: La ce bun ne mai servește raportul Kroll? Dacă nici autoritățile, dar nici populația nu mai reacționează.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii