Tensiuni în regiunea transnistreană: Declarația Maiei Sandu după şedința CSS

În ultimele zile s-au intensificat tensiunile în regiunea transnistreană, pe fondul războiului din Ucraina. Ieri, persoane neidentificate au efectuat împușcături din aruncător de grenade asupra sediului așa-numitei structuri de securitate din regiune. Conform datelor preliminare nu există victime sau persoane rănite.

 Azi dimineață a apărut informația conform căreia pe teritoriul centrului teleradio „Maiak” din raionul Grigoriopol s-au produs două explozii.

Așa-numitul „Minister de Interne” de la Tiraspol a oferit detalii despre incidentul din raionul Grigoriopol. Astfel, potrivit autorităților nerecunoscute din stânga Nistrului, s-au produs două explozii: prima la 6:40, cea de-a doua la 7:05. La fața locului au intervenit miliția şi pompierii.

Ca urmare a acestor tensiuni, preşedinta Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate. Iată principalele declarații ale şefei statului, după şedința CSS:

„Autoritățile Republicii Moldova urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. Analizele noastre arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară.

Vom lua toate măsurile necesare pentru prevenirea unor escaladări, pentru întărirea securității statului și protejarea cetățenilor noștri.

Aceste tensiuni se întâmplă pe teritoriul necontrolat de facto de către autoritățile de la Chișinău. Dar acesta este teritoriul Republicii Moldova, iar acolo locuiesc cetățenii noștri. Pacea, apărarea vieții și bunăstării cetățenilor este prioritatea noastră.

Republica Moldova nu planifică și nu desfășoară o blocare a regiunii transnistrene. Rămânem deschiși să continuăm dialogul pentru soluționarea conflictului din regiune într-un mod pașnic, negociat pe cale diplomatică, care va oferi oamenilor din Moldova, inclusiv celor din regiunea transnistreană, șansa la o viață pașnică și prosperă.”

✅ Consiliul Suprem de Securitate a constatat faptele de escaladare în regiunea separatistă și a recomandat instituțiilor publice:

1. Creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate;

2. Creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră;

3. Creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică.

4. Creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și securității.

Articole similare
Comentarii