Traian Băsescu: retorica din 2014 și cea din 2018

În 2014 realizam prima emisiune cu președintele României de atunci, Traian Băsescu, în biroul său de la Palatul Cotroceni. A fost o emisiune transmisă în direct pe portalul de știri UNIMEDIA și preluat pe câteva televiziuni din România. Atunci, Traian Băsescu, fiind în funcția președinte al României, a fost mai rezervat în a vorbi despre politica și politicienii de la Chișinău, dar spunea atunci că ”Unirea va avea loc dacă cetățenii moldoveni vor dori acest lucru, pentru că în România sentimentul pro-unionist este de circa 80%”.

În sufletul meu voi rămâne un unionist fără rezerve. Ideea reunificării poate fi văzută și ca o alternativă la un mers pe un parcurs îndelungat la intrarea Moldovei în Uniunea Europeană. Dacă vreodată veți avea probleme în parcursul către Uniunea Europeană, veți constata că au devenit insurmontabile aceste lucruri, sunați la București și spuneți „vrem să ne unim” și se va întâmpla. Dacă cetățenii moldoveni vor dori acest lucru, se va întâmpla, pentru că în România sentimentul pro-unionist este de circa 80%”, spunea atunci Traian Băsescu în cadrul emisiunii Alb&Negru.

Emisiunea integrală o puteți revedea aici

A urmat o altă emisiune în 2016 cu Traian Băsescu, în calitate de lider al Partidului Mișcarea Populară. Fostul președinte al României declara atunci că nu se va implica în politica de la Chișinău, iar despre liderul PD, Vlad Plahotniuc zicea că este „cea mai mare aberaţie” pe care ar furniza-o un stat european, dacă ajunge președinte de țară. Va fi înlăturat în curând din zonele de putere ale RM și ar trebui să stea la închisoare. Nu m-am întâlnit niciodată cu Plahotniuc şi atunci când mi s-a propus să am întâlniri cu Plahotniuc, am refuzat să le am. Să dau eu mâna cu Plahotniuc nu am vrut niciodată”.

Totodată, în 2016, Traian Băsescu preciza cu referire la Unire că “este o chestiune de decizie politică, dar care trebuie susținută de populație. Ori prin referendum, ori prin votul celor două Parlamente se poate ajunge la acest deziderat”.

Aici găsiți principalele declarații făcute de Traian Băsescu la emisiunea Alb&Negru, în 2016.

Principalele declarații făcute de Traian Băsescu la emisiunea Alb&Negru

Ieri, într-un interviu pentru europalibera.org, Traian Băsescu deja în calitate de președinte de onoare al PUN, a declarat că Unirea R. Moldova cu România se poate face, însă fără Transnistria. Acest subiect trebuie negociat între România, Rusia și Ucraina.

Iar despre Plahotniuc a declarat că ”este adevărat faptul că a făcut o demonstrație când a luat la bucată parlamentarii (râde) și a făcut o majoritate, dar de aici până la a considera că el gestionează statul, mi se pare un drum lung. Chiar așa fiind, nu-l cunosc; habar nu am cine-i Plahotniuc, decât din auzite, din ce văd și eu în presă, din faptul că unele partide și-au făcut o țintă din el. Eu aș vrea ca Partidul Unității Naționale să fie un partid care nu intră în mizeria discursului specific partidelor din Republica Moldova și să facă o campanie curată, dacă se poate. Vom încerca. Ceea ce nu înseamnă că, la momentul la care vor exagera unii cu atacurile, n-or să primească replică, o să primească, de-o să-i usture.” (europalibera.org)

Așadar, fostul președinte al României Traian Băsescu păstrează o retorică ce pare să nu se fi schimbat foarte mult între 2014 și 2018. Despre implicarea în politica de la Chișinău precizează că nu va candida niciodată pentru un loc de deputat în Parlamentul R. Moldova. Un răspuns de altfel, destul de tranșant. Poate se răzgândește, între timp.

Totuși, dacă ar fi să facem o retrospectivă a ceea ce s-a întâmplat în acești ani, de la renumita declarație a președintelui României Traian Băsescu: ”Cereți unirea și o vom face”, am ajuns în anul Centenarului la 150 de primării din R. Moldova care au semnat declarația de Unire cu România. La fel sunt câteva zeci de localități din România care au semnat astfel de declarații simbolice. Sunt gesturi extrem de curajoase, care probabil acum doi ani nu puteau fi planificate sau măcar închipuite. Rusia este acum preocupată de alte chestiuni, cum ar fi Siria și de ce nu Centenarul Unirii să facă o minune pentru neamul românesc și să îl reîntregească așa cum este firesc să fie.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei. 

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii