UE aprobă noul pachet de asistență bugetară pentru Republica Moldova pentru a susține reformele privind statul de drept și dezvoltarea rurală

Astăzi, Comisia Europeană a aprobat decizia privind acordarea de circa 25 milioane de euro în cadrul asistenței bugetare oferite Republicii Moldova pentru a ajuta Guvernul să realizeze reforme cheie în beneficiul cetățenilor moldoveni în domeniile poliției, luptei împotriva corupției și spălării banilor, agriculturii și dezvoltării rurale, informează un comunicat de presă al Delegației UE în Moldova.

„Pachetul de asistență aprobat astăzi– al patrulea din luna iulie – demonstrează angajamentul ferm și continuu al UE de a susține calea de reformă a Moldovei. Acesta ar trebui privit ca o recunoaștere a eforturilor permanente ale Guvernului Republicii Moldova de a soluționa probleme din domeniile vitale precum justiția și statul de drept în beneficiul populației din Moldova. UE este pregătită să asiste în continuare acest proces important condiționat de rezultate tangibile, în special mult-așteptata reformă a justiției”, a comentat Johannes Hahn, Comisarul European pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere.

Această nouă plată urmează după plățile de sprijin bugetar efectuate în luna iulie (14,54 milioane de euro) și pe 18 octombrie (14,35 milioane de euro), prima tranșă de asistența macrofinanciară recent anunțată (30 milioane de euro), ședința Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, din 30 septembrie și vizita Înaltului Reprezentant/ Vice-președintele Mogherini din 3 octombrie.

Comisia și-a reluat sprijinul bugetar pentru Republica Moldova în luna iulie, după o perioadă de aproape doi ani în care astfel de plăți au fost suspendate din cauza deteriorării situației privind statul de drept în țară. În urma schimbării guvernului din luna iunie, autoritățile din Moldova s-au angajat într-un proces semnificativ și substanțial de reforme structurale, ceea ce a permis UE să-și reia sprijinul bugetar și asistența macrofinanciară acordată Republicii Moldova.

De la ultima plată în cadrul programului de sprijin bugetar, Guvernul Republicii Moldova a continuat să implementeze agenda de reformă în cadrul Acordului de Asociere UE-Moldova. În special, Guvernul a luat măsuri suplimentare pentru soluționarea problemei corupției și lipsei de independență în sistemul judiciar. În acest proces, Moldova a solicitat avizul Comisiei de la Veneția al Consiliului Europei cu privire la proiectul său de lege pentru reformarea Curții Supreme de Justiție și cu privire la procurorul general. Guvernul și-a manifestat angajamentul de a ține cont de aceste recomandări.

Potrivit observatorilor independenți, primul tur al alegerilor locale organizate în toată țara pe 20 octombrie s-a desfășurat, de asemenea, într-o manieră calmă și competitivă, permițând cetățenilor moldoveni să își exprime liber voturile.

Serviciile Comisiei și Serviciul European de Acțiune Externă vor continua să monitorizeze îndeaproape situația politică, în special în ceea ce privește al doilea tur al alegerilor locale din 3 noiembrie. De asemenea, vor continua să evalueze îndeplinirea condițiilor înaintea aprobării oricăror alte plăți către Republica Moldova.

Articole similare
Comentarii