UE sprijină inițiative frumoase: O tânără din Șoldănești și-a deschis un centru modern de imagistică dentară

Astăzi vă invit să o cunoașteți pe Ana Furdui, din Șoldănești, absolventă a Universității de Medicină, care a decis să rămână acasă și să își dezvolte o proprie afacere. În 2016, tânăra a reușit să deschidă în oraș un centru modern de imagistică dentară datorită banilor veniți din partea Uniunii Europene, prin intermediul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

Ana Furdui lucra la un spital de stat în momentul în care a aflat despre lansarea programului de granturi pentru tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului. Pentru că visa să aibă o afacere proprie încă de pe când era studentă, a aplicat fără nicio ezitare la concurs. A trecut prin câteva etape ale competiției, a participat la multiple traininguri și consultații, iar în final a câștigat grantul de peste 10 mii de euro cu care urma să își pună în aplicare planul de afaceri la care a muncit săptămâni în șir, se arată într-un comunicat de presă al Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

Astfel, tânăra a reușit să cumpăre un ortopantomograf, utilaj pentru diagnostic dentar, cu ajutorul căruia specialiștii obțin o imagine panoramică a întregii danturi. Aparatul de ultima generație a fost adus tocmai din Franța. Oferirea grantului a implicat și contribuție proprie. Fiind sigură de succesul afacerii sale, Ana a luat și un credit bancar pentru reparația centrului medical și procurarea unor echipamente de care mai avea nevoie. La toate etapele de constituire a afacerii a fost ajutată de familie, dar și de un consultant angajat în cadrul proiectului.

Timp de un an, Centrul de imagistică dentară a deservit mai mult de 2000 de pacienți. Afacerea Anei Furdui a dat un nou impuls dezvoltării stomatologiei din Șoldănești. După ce a fost deschis centrul, unul dintre medicii din localitate a început să facă și implanturi dentare.

Clienții vin nu doar din Șoldănești și Rezina, dar și de la Camenca, Râbnița și alte localități din stânga Nistrului. „Avantajele sunt evidente – oamenii nu mai irosesc timp și bani ca să meargă la Chișinău pentru o radiografie dentară și nici nu mai sunt nevoiți să facă examenul medical la vechile aparate Roentgen care au un grad sporit de iradiere”, spune tânăra.

După absolvirea Universității de Medicină, Ana Furdui a lucrat la mai multe instituții medicale de stat și private. Femeia crede că ar fi lucrat și astăzi cu un salariu de medic începător, care este unul modest, dacă nu ar fi beneficiat de oportunitatea care i-a fost oferită de Uniunea Europeană.

Ana Furdui este una din cei peste 70 de tineri de pe ambele maluri ale râului Nistru care au obținut granturi europene în valoare de până la 13.500 de euro pentru a-și crea sau dezvolta o afacere. Mai mult, tinerii au beneficiat și de serviciile unor consultanți personali care, timp de 14 luni, i-au ajutat să-și gestioneze cât mai eficient businessul.

Programul finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, realizat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților mediului de afaceri, ai societății civile și autorităților locale în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și infrastructurii sociale.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii