Veaceslav Negruța: ”Este periculos și ilegal ce face puterea de la Chișinău”

Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, acum expert la Transparency Internaţional Moldova explică, pentru blogul www.elenarobu.md, în ce constă asistența financiară din partea UE, ce bani a ratat Moldova și cât de periculoase sunt declarațiile din ultimele zile ale autorităților de la Chișinău prin care se dorește izolarea Moldovei de Europa.

Asistența macrofinanciară din partea UE era prevăzută în sumă de 100 de milioane de euro: 60 de milioane de euro fiind credit, iar alte 40 de milioane de euro – grant (bani care nu se rambursează). Această sumă urma să intre în Moldova în 3 tranșe. Pentru fiecare tranșă, autoritățile de la Chișinău aveau de realizat anumite condiții impuse de UE. În total, vorbim despre 28 de condiții, din care 10 erau pentru debursarea primei tranșe. Pe lângă aceste 10 condiții, mai era și una politică legată de sistemul electoral și recomandările Comisiei de la Veneția”, a precizat Negruța.

Totodată expertul susține că ”autoritățile recurg la manipulări și minciuni deoarece au facut tot posibilul ca unele lucruri sub care au pus semnătura ca angajamente să nu se întâmple. Or aceste condiții erau în interesul Moldovei, dar contrar intereselor unor reprezentanți ai puterii. În primul rând schimbarea sistemului electoral în unul mixt a fost interesul celor de la putere pentru a se menține la guvernare. Iar UE a fost suficient de clară că recomandările Comisiei de la Veneția trebuie tratate cu maximă seriozitate. Ultima picătură a fost nevalidarea votului popular la alegerile locale din Chișinău, care, în mare parte, arată ce se poate întâmpla la toamnă, în alegerile parlamentare, cu acest sistem mixt”.

Potrivit fostului ministru al Finanțelor, ”de aici și porneste deranjul puterii de la Chișinău, care vede că, în cazul în care aplică angajamentele convenite cu UE, ar avea de pierdut puterea. Autoritățile  recurg la izolarea R. Moldova, lipsirea țării de anumite resurse financiare doar pentru a-și menține controlul și puterea mai departe”.

Întrebat cum pot fi calificate declarațiile din ultimele zilele ale guverării în care este vizată UE, Veaceslav Negruța a precizat că acestea sunt anti-europene.

Se încearcă a trimite săgeți pline cu venin în adresa Bruxelles-ului, deși autoritățile sunt cele care se fac responsabile pentru că s-a ajuns aici. Mai mult, speculațiile de genul că UE ar fi lăsat copiii fără hrană și profesorii fără salarii, lansate de premierul Filip sunt niște minciuni și speculații periculoase pentru dialogul de mai departe cu UE. Iar declarațiile precum că R. Moldova nu va mai respecta fel de fel de înțelegeri care reies din acordurile internaționale arată clar intenția autorităților de la Chișinău de a izola Moldova de Europa în primul rând. Este periculos și ilegal ce fac autoritățile aici, acasă”, a subliniat fostul ministru al Finanțelor pentru blogul www.elenarobu.md.

Articole similare
Comentarii