Victor Chirilă: ”Plahotniuc a fugit din țară dar sistemul oligarhic este încă intact”

Președintele Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, vorbește, într-o postare pe rețelele de socializare, despre ultimele evenimente care se întâmplă la Chișinău. Cu referire la revenirea lui Renato Usatîi, Victor Chirilă spune că ”nu este deloc de bun augur pentru dezoligarhizarea țării. Populismul lui va destabiliza și mai mult R. Moldova”.

Iată ce scrie președintele Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă pe contul său de Facebook.

Despre Victorie

”Debarcarea și fuga lui Plahotniuc & Co este, fără îndoiala, o victorie pentru R. Moldova, mai ales, pentru acea parte a societății noastre care își dorește să trăiască într-un stat cu o democrație veritabilă, stat de drept funcțional, unde corupții, mafioții și kilerii stau la rece și nu in parlament și guvern.

Este, de asemenea, o victorie pentru Occident, care s-a debarasat de un “partener” neloial, recalcitrant, imprevizibil, cu o reputație dubioasă/discreditată, care compromitea imaginea UE în R. Moldova.

Este, orice s-ar spune, și victoria Rusiei, care s-a răzbunat pe un “Al Capone”, care a îndrăznit să o umilească, șantajeze, și să o țină în șah la Chișinău. De altfel, umilințele la care a fost supusa Moscova, nu erau, nici pe departe, dictate de interesele R. Moldova, ci de interesele personale ale lui Plahotniuc, în speță dorința sa de-al forța pe Putin să închidă dosarele penale ce-l vizau și sa-l accepte ca partener de dialog. A fost o gafa fatală… Putin nu discută cu șantajiștii, el îi….

Nu în ultimul rând, este victoria partidelor ACUM, socialiștilor și a lui Dodon personal, care s-au debarasat de un pericol existențial. “Nu vă las eu de capul vostru. O să am eu grija voastră, fiindcă am văzut cu toții ce puteți face sau ce nu puteți face”, declarație făcută de Plahotniuc la 31 mai, a fost, nu încape îndoială, o amenințare deschisă de răfuială, nu doar la adresa ACUM ci și a socialiștilor lui Dodon.

A câștigat, inclusiv, și Ghana care deși l-a protejat pe Plahotniuc până în ultima clipă, a reușit în cele din urmă să se alăture efortului comunității internationale de-al determina pe Plahotniuc să cedeze pașnic puterea și să plece din țară. Nu este exclus, însă, că Ghana ar putea sa-i ofere azil politic… E, poate, o simpla iluzie? Vom vedea…

Despre Curaj

Până nu demult Ștefan cel Mare era considerat etalonul curajului la moldoveni. De acum încolo, etalonul curajului este dna Maia Sandu, care a fost ridicată în rang de “femeie bărbat”, de parcă bărbăția, asociata cu folosirea puterii brute adesea sub imperativul instinctelor, este cea mai înaltă probă a curajului. Expresia rupe…. Decizia dnei Sandu de-a se alia, sper temporar, cu pro-rusul Dodon pentru a debarca de la putere clica mafioto-oligarhică, nu are nimic în comun cu vigoarea bărbătească, ci este o decizie eminamente politică, o decizie gândită și coordonată, or în politică învinge nu cel mai bărbat, ci cel mai informat și perspicace.

Despre Schimbare

Plahotniuc a fugit din țară dar sistemul oligarhic este încă intact, puternic și își așteaptă noul sau poate vechiul stăpân. În R. Moldova totul e posibil….

În opinia mea, nu Plahotniuc a creat sistemul oligarhic, ci sistemul la creat și propulsat pe acesta în vârful piramidei sale, iar sistemul este emanația societății în care trăim.

Nu vom zdruncina sistemul oligarhic atât timp cât economia va fi dominată de monopoluri controlate/instrumentate de cei de la putere, cât statul de drept va rămâne unul butaforic, cât vom avea o justiție aservită puterii, cât politicienii vor proteja pe corupții loiali lor, cât partidele politice vor fi finanțate din exterior sau din banii economiei tenebre, cât partidele politice vor rămâne niște cochilii pentru grupurile clientelare sau interesele străine…

Bineînțeles, debarcarea și fuga lui Plahotniuc, crează premize pentru demafiotizarea și dezoligarhizarea statului. Premizele, însă, sunt efemere, ele trebuie valorificate la maxim cât mai curând posibil, iar cetățenii ar trebui să simtă schimbării palpabile spre bine. În caz contrar, recunoștință cetățenilor va fi de foarte scurtă durată….

Revenirea lui Renato Usatai în țară, cu pompă și nestingherit de nimeni, nu este deloc de bun augur pentru dezoligarhizarea țării…. Populismul lui va destabiliza și mai mult R. Moldova….”

Articole similare
Comentarii