Victoriabank, Plahotniuc, BNM: Ce a declarat procurorul general Alexandr Stoianoglo despre dosarul ”furtului miliardului”

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a susținut în această dimineață un briefing de presă în carer a vorbit despre ancheta în dosarul ”furtului miliardului”.
Iată cele mai importante declarații pe care le-a făcut Stoianoglo:
*La această etapă, practic nimeni nu conlucrează cu ancheta.
*Cei implicați în fraudă, până în prezent sunt speriați. În schimb, sunt în plină acțiune structurile care ripostează imediat oricărui efort al anchetei. Se exercită influențe asupra celor implicați în procesul investigativ. Figuranților li se oferă suport și consultanță juridică. Este influențat chiar și sistemul judecătoresc.
*Ne-am ciocnit cu blocaje chiar și pe interiorul procuraturii. Sunt scurse, controlat, în presă, datele urmăririi penale – totul în favoarea și interesul figuranților și persoanelor cointeresate pe dosar.
*Vă anunț despre finalizarea urmăririi penale în dosarul privind implicarea în ”furtul miliardului” a unei bănci comerciale, despre care s-a vorbit mult, în ultimul timp (n.r. ”Victoriabank”
*Acum trei săptămâni, la demersul Procuraturii Anticorupție, instanța de judecată a autorizat punerea sub sechestru a bunurilor respectivei bănci în valoare 1,9 miliarde de lei și anume: 54 de autoturisme, 24 de imobile și 4 autospeciale – în valoare de 58 milioane de lei, precum și 114 valori mobiliare de stat în sumă de 1,85 miliarde de lei.

 

*Prin aplicarea sechestrului, procurorii urmăresc scopul reparării prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor, cu eventuala confiscare specială a acestora, în folosul statului.

*Menționăm că, sechestrele aplicate nu vor influența activitatea cotidiană a instituției bancare.

Citește și : Lukașenko avertizează: Va fi o baie de sânge în Belarus

*Statul Republica Moldova și cetățenii săi au fost fraudați cu un miliard de dolari, iar Procuratura trebuie să-și justifice menirea. Rolul procurorilor este de a investiga obiectiv cazul, a-i deferi justiției pe toți cei implicați în schema criminală, pentru ca statul și cetățenii păgubiți – să fie repuși în drepturi prin recuperarea de la cei vinovați a banilor sustrași.
*Toată informația nici nu poate fi făcută publică, reieșind din interesul și confidențialitatea urmăririi penale, dar și sensibilitatea subiectului – valori garantate atât de legislația națională, cât și cea internațională.
*Noi nu executăm comenzi și nu avem nimic nici cu acționarii, nici cu investitorii acestei bănci. Procuratura investighează activitatea instituției bancare și gestionarilor ei de atunci, care se prezumă a fi implicați în sustragerea banilor statului în valoare de 2,3 miliarde de lei.
*Încă în anul 2014, despre acest lucru a aflat întreaga comunitate financiar-bancară, și nu în ultimul rând, fosta și actuala conducere a Băncii Naționale a Moldovei, precum și alte autorități publice centrale, inclusiv Parlamentul, Guvernul și Președinția.

Anume datorită fostei conduceri a BNM a fost posibilă realizarea ”furtului miliardului”.

*Majoritatea din ei au fost puși sub învinuire și, în viitorul apropiat, ne vom aprecia asupra rezultatelor urmăririi penale în privința lor.
*Voi reaminti fabula cazului, pentru a nu lăsa uitării dezmățul din sistemul bancar și fărădelegile instituțiilor statului:
  • 13 noiembrie 2014 – Guvernul Republicii Moldova decide ca toate creditele interbancare, care la acea dată constituia 222 milioane de lei, să fie recuperate instituțiilor financiare.
  • 17 noiembrie 2014 – Ministerul Finanțelor acordă o garanție de stat cu privire la recuperarea banilor. După aprobarea deciziilor, una dintre bănci – a cărei acționară este compania afiliată lui Plahotniuc, în regim de urgență, în decurs de 5 zile, transferă pe conturile băncii falimentate – Banca de Economii, circa 2,3 miliarde de lei.
*În realitate, însă, pe conturile Băncii de Economii sunt virate doar 1,2 miliarde de lei, datoria restantă, fiind generată prin metoda „carusel-ului” plasamentelor interbancare fictive. Adică, virarea sumelor pe conturile altor companii, care la rândul lor le plasau din nou la BEM.

Citește și: Alina Cumpan: ”Într-un bagaj a trebuit să îmi pun toate amintirile și bucăți din propria-mi existență”

*Pe 28 noiembrie 2014, Banca Națională restituie circa 2,3 miliarde de lei pe conturile băncii comerciale, care mai devreme au fost plasate pe conturile BEM.

Beneficiarul tuturor tranzacțiilor era Vladimir Plahotniuc

*De notat că, noii acționari ai băncii erau în perfectă cunoștință de cauză despre acest fapt, dar totuși, au procurat pachetul de acțiuni, beneficiar al căruia era cetățeanul Plahotniuc. Acest lucru nu era o noutate nici pentru organele de drept, inclusiv pentru Procuratura Anticorupție, care, însă, nu au întreprins nimic.
*Cum credeți, care ar fi explicația? E simplu: beneficiarul tuturor tranzacțiilor era nimeni altul decât Vladimir Plahotniuc, care trebuia protejat și exonerat de orice răspundere juridică, inclusiv și în special – penală.
*Mi-am luat angajamentul să servesc cetățenilor Republicii Moldova și să fac tot ce-mi stă în puteri pentru ca aceste principii să fie urmate de către întreg Corpul de procurori.
Articole similare
Comentarii