(VIDEO) Proteste în Kazahstan, după ce capitala a fost redenumită din Astana în Nursultan

Poliția din Kazahstan a reținut astăzi aproximativ 20 de persoane, care au protestat împotriva redenumirii capitalei țării din Astana în Nursultan, numele fostului președinte Nursultan Nazarbayev. A fost prima decizie luată de succesorul său în această funcție Kassim-Jomart Tokaiev.

De altfel, protestele sunt rare în acestă fostă republică sovietică, care a devenit punctul central al atenției internaționale după demisia surprinzătoare a lui Nazarbaiev din această săptămână.

Fostul premier Tokaiev, care și-a asumat puteri prezidențiale pentru restul mandatului, care se termină în aprilie 2020, a declarat ieri că Astana, capitala Kazahstanului, trebuie redenumită în Nursultan, iar Parlamentul a votat imediat această propunere.

Cu toate acestea, procedura nu a fost finalizată, iar unii locuitori s-au pronunțat împotriva redenumirii orașului (pentru a patra oară în mai puțin de 60 de ani).

Sunt voci care spun că există o petiție online împotriva acestei decizii și care a acumulat mai mult de 30.000 de semnături.

Câteva zeci de persoane s-au reunit astăzi într-o piață din fața primăriei orașului, pentru a-și exprima opoziția, a raportat un corespondent Reuters de la fața locului, citat de www.nytimes.com.

Articole similare
Comentarii