Vizită de lungă durată a lui Putin la Chișinău

Inima Chișinăului, alături Teatrul Național “Mihai Eminescu”, simbolul românismului și Primăria Chișinăului, simbolul nepăsării. Eu așa și nu îmi pot explica cum încap rușii și românii deopotrivă în mintea și inimile moldovenilor.

Rușii ne-au vizitat cândva demult teritoriile și au uitat să mai plece de unde au venit, iar noi, ca un popor iubitor și răbdător ce suntem, i-am primit în casa noastră. I-am primit cu tot cu simbolurile lor chiar dacă nu le înțelegem, i-am primit cu tot cu limba lor pe care o vorbim stâlcit și ori de câte ori cineva vorbește în rusă pentru că nu cunoaște limba română, limba acestei țări.

Am mai spus, respect toate popoarele lumii, dar chiar să vezi tot felul de chitciuri rusești în inima Chișinăului, lângă Teatrul Național “Mihai Eminescu” și Primăria Chișinăului e prea de tot. Aici în scuarul Teatrului poți găsi tot felul de tricouri cu mesaje care mai de care, dar în esență care promovează mesajul Kremlinului.

Cel mai ciudat mi se pare să vezi, alături de chipul lui Putin, harta Moldovei, stema republicii și imaginea marelui domnitor Stefan cel Mare și Sfânt. Mesajul “El a fost moldovean” cu referire la domnitorul  Stefan cel Mare și Sfânt vine să înrădăcineze în mintea basarabenilor teoria moldovenismului promovată cu atâta ardoare de-a lungul anilor.

IMG_7305

Credeți că se va găsi cineva care să interzică comercializarea acestor însemne sovietice chiar în centrul Chișinăului? Cine este interesat ca mesaje de genul: “Putin, cel mai amabil dintre oameni” să fie promovate cu atâta insistență chiar în preajma unei primării liberale, conduse de un primar unionist?

Și iată așa, alimentăm tendințele din sondajele de opinie care arată că Vladimir Putin este politicianul în care moldovenii au cea mai mare încredere. 64% dintre moldoveni cred în Vladimir Putin. Pentru comparație: în președintele României, Klaus Iohannis, au încredere 48% din moldoveni, în cancelarul german, Angela Merkel, 44%, iar în liderul american, Barack Obama, 32%.

 

Articole similare
Comentarii