Zborul frânt al lui Rogozin

Un zbor frânt, încurcat, deviat și fără a ajunge la destinație. De asta a avut parte astăzi vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care și-a dorit din răsputeri să ajungă mâine la Tighina, la aniversarea celor „25 de ani de la menținerea păcii pe Nistru”. (Am pus între ghilimele această aniversare, pentru că în condițiile în care în regiunea transnistreană nu sunt respectate cele mai elementare drepturi ale omului, despre ce fel de menținere a păcii vorbim? Despre militarii care stau cu kalașnikov și păzesc pacea pe Nistru?)

Personal cred că dacă nu ar fi intervenit România în toată această situație încurcată din jurul lui Rogozin, autoritățile de la Chișinău nu ar fi avut curajul să pună piciorul în prag și să îi interzică demnitarului rus aflarea sa pe teritoriul R. Moldova. Și aici, a intrat în scenă România, care a câta oară salvează onoarea și demnitatea guvernanților de la Chișinău în raport cu Rusia. Dacă nu ar fi intervenit România, Rogozin ar fi ajuns mâine la Tighina și ar fi decorat militarii ruși care ”mențin pacea pe Nistru”.

Să amintim că în mai 2014, Dmitri Rogozin a fost inclus pe lista cu sanctiuni vizand oficialii ruși impuse de UE ca retaliere la anexarea Crimeii de către Moscova.

Dar, mai trebuie să precizăm aici că, în decembrie 2016, Rogozin a tranzitat prin aer România, in ciuda interdicției UE. „Pe drum catre Chisinau, am zburat peste Ucraina, via Belarus, Polonia, Slovacia, Ungaria si Romania. Pana la urma, nu orice aeronava ajunge la mijlocul Niprului”, scria atunci Rogozin pe Twitter. (sursa: ziare.com)

Și tot atunci, Romatsa, regia de stat care se ocupă cu dirijarea traficului aerian din România, a dirijat o aeronavă Aeroflot, care a traversat România de la est la vest, dar nu avea informații referitoare la prezența lui Rogozin la bord. (sursa: ziare.com)

Ghinionul demnitarului rus atunci a fost că pe aeroportul din Chișinău aeronava la bordul căreia se afla nu a putut ateriza din cauza ceții dense. Acesta urma să participe la ceremonia de învestitură a lui Igor Dodon în funcția de șef al statului.

Ce s-a schimbat din decembrie 2016 până în iulie 2017 în atitudinea României față de Rogozin nu știu, dar cred că și atunci ar fi trebuit să procedeze la fel și să respecte interdicțiile UE pentru Rogozin.

În același timp, apare întrebarea de ce Ungaria, Polonia și Slovacia au permis acestei aeronave să survoleze spațiul lor aerian? De ce aceste țări membre ale UE nu respectă sancțiunile, interdicțiile UE impuse Federației Ruse? Este încă un argument că Ungaria și Polonia devin din ce în ce mai apropiate față de Rusia. Deocamdată, îmi este neclară poziția Slovaciei.

Președintele Igor Dodon spunea într-un briefing ținut azi că prin aceste interdicții au avut de suferit pasagerii aeronavei, inclusiv copii care veneau de la Moscova la Chișinău. Dar ceea ce nu spune șeful statului este că prezența lui Rogozin la bordul aeronavei a pus în pericol securitatea cetățenilor moldoveni aflați în avion. A vrut să se acopere de prezența copiilor ca să ajungă la Chișinău. Josnic și ridicol.

Întrevăd două explicații de ce România a interzis astăzi survolarea spațiului aerian pentru Rogozin. Prima ar fi că România își securizează spațiul aerian prin prisma respectării sacțiunilor impuse de UE Rusiei, a exercițiilor militare NATO care au loc anul acesta sau a intenției de a procura avioane F16 suplimentare. A doua explicație ar fi că guvernarea de la Chișinău (PD) a apelat la prietenii săi de la București care se află la guvernare (PSD) pentru a arăta cine în R. Moldova e cel mai tare. Poate fi și un scenariu coordonat inclusiv cu Moscova pentru a crea impresia unei discrepanțe între PD și Igor Dodon, cum că ar fi pe baricade diferite, așa-zișii pro-europeni contra pro-rușilor.

Astăzi România primește o bilă albă pentru comportamentul său în acest episod, iar guvernarea de la Chișinău o bilă neagră pentru că nu a dat dovadă de demnitate și onoare să îl declare persona non grata pe Rogozin.

Informația este putere, informați-vă corect

Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii