100 000 de cărți pentru centenar

Campania 100 000 de cărți pentru centenar, inițiată în comun de către deputatul Constantin Codreanu și Blocul Unității Naționale este una extrem, extrem de necesară pentru bibliotecile din R. Moldova, în condițiile în care acestea sunt pline de carte în limba română cu grafie chirilică (un fel de stâlcitură inventată de ruși pentru frumoasa noastră limbă română). O asemenea campanie era extrem de necesară încă în anii ’90, pentru ca basarabenii să revină la vechea lor limbă ”dulce și mieroasă” și să nu rămână sub influența nefastă a limbii ruse.

Dar, cum se obișnuiește a se spune prin părțile noastre: mai bine mai târziu, decât niciodată.

Primele cărți în cadrul campaniei 100 000 de cărți pentru centenar au ajuns deja la destinatari. La sfârșitul săptămânii trecute, câteva mii de cărți în limba română au fost donate școlilor din satele Ciuciueni și Iezărenii Vechi din raionul Sângerei, dar și la Chircani și Larga Nouă din raionul Cahul, prin intermediul deputatului Constantin Codreanu și președintelui Blocului Unității Naționale (BUN), Ion Leașcenco, care, personal, au suportat toate cheltuiele pentru deplasare și transportarea cărților.

Fiecare dintre cele patru gimnazii românești din Republica Moldova a primit în dar și câte un drapel tricolor, adus tocmai de la București și oferit de către deputatul Constantin Codreanu.

”Am avut norocul să cunosc la Ciuciueni și Iezărenii Vechi niște copii frumoși care sunt în grija unor profesori minunați ce se sacrifică la propriu, date fiind condițiile inacceptabile existente în sistemul de învățământ din Republica Moldova. Vreau să anunț și public faptul că mi-am luat angajamentul să organizez vizite pentru grupuri de copii din ambele gimnazii la Parlamentul României, cu ferma convingere că acesta este și Parlamentul lor. Reunirea este inevitabilă!”, a menționat deputatul Constantin Codreanu la încheierea vizitelor în cele două instituții școlare din raionul Sângerei.

De asemenea, după vizitarea celor două gimnazii românești din raionul Cahul, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a declarat: ”Am făcut aceste donații de carte pentru copiii noștri din sudul Basarabiei, întrucât deficitul de carte românească este încă foarte mare. Copiii extraordinari cărora le-am adus carte românească și mândrul nostru tricolor sunt cei pentru care merită să nu precupețim niciun efort orientat către Reunire, pe care o asociem cu o viață demnă, mai bună și mai sigură în familia noastră națională. Unirea nu are alternativă! Ea este soluția practică așteptată de tot mai mulți basarabeni. Promitem să revenim cu donații de carte și în alte localități din raionul Cahul, ca și din orice altă regiune a Basarabiei”.

Campania vizează 100 de biblioteci rurale din Basarabia care se confruntă cu un deficit acut de carte românească. Donațiile de carte s-au făcut prin intermediul membrilor Asociației ”Acțiunea 2012”, dar și de către unioniștii cărora le pasă de starea bibliotecilor din Basarabia. Cheltuielile pentru transportarea cărților sau fost suportate de către inițiatorii campaniei.

Donația de carte cuprinde în special beletristică ce se încadrează în programele școlare. De asemenea, este vorba despre manuale școlare, reviste tematice.

Următoarea donație de carte românească în cadrul campaniei 100 000 de cărți pentru centenar se va face până la sfârșitul lunii februarie.

 

Articole similare
Comentarii