Adevărul despre familia din Rusia care se uită la explozia nucleară

Russia Today, organ de propagandă al Kremlinului, acuză media occidentală că a manipulat publicul în relatările despre explozia de pe 8 august, folosind o fotografie de pe 5 august care suprinde o altă deflagrație, transmite stirileprotv.ro.

RT acuză agenția americană Associated Press că a ilustrat articole despre explozia produsă  pe 8 august lângă Severodvinsk, regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei), în timpul unui test cu rachetă eșuat, folosind o fotografie de la explozia ce a avut loc, pe 5 august, la un depozit de armament din regiunea siberiană Krasnoiarsk. În imaginea aceasta apare o familie privind deflagrația și orașul Achinsk, care a și fost evacuat după explozie.

Fotografia folosită greșit de către AP a fost preluată și de alte publicații, susține RT. Exemplul dat este al Al Jazeera, care a folosit aceeași ilustrație greșită, cu titlul „Deflagrația a fost vizibilă de la kilometri distanță”. Al Jazeera n-a făcut nicio referire la orașul din Siberia în care s-a produs, de fapt, explozia din imagine.

Deci, nu, Al Jazeera, familia din Rusia pe care o arăți în imagine nu se uită la o explozie nucleară. După cum ar spune un lider, ești fake news!”, și-a încheiat articolul organul de propagandă al Rusiei, făcând aluzie la președintele SUA, Donald Trump, care are obiceiul de acuza de fake news publicațiile critice la adresa lui.

Autoritățile din Rusia sunt extrem de reținute în a furniza informații despre cât de gravă este explozia produsă săptămâna trecută. Există indicii, însă, că aceasta a avut loc în timpul testării unei rachete cu propulsie nucleară, care a eșuat. Cinci oameni au murit atunci, iar medicii care au tratat victimele accidentului au fost transportați la spitale din Moscova, pentru analize.

Dmitry Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a refuzat să confirme speculațiile, care au stârnit îngrijorare la nivel international.

„Accidente, din păcate, se mai întâmplă. Sunt tragedii. În acest caz, este important să ne aducem aminte de eroii care și-au pierdut viața”, le-a spus Peskov reporterilor.

Articole similare
Comentarii