Adio, Nadejda Brânzan. Am pierdut un OM de mare valoare

Cuvintele sunt de prisos… Am pierdut un OM de mare valoare, una dintre marile personalități ale Mișcării de eliberare națională, Nadejda Brânzan, deputată în primul Parlament și una dintre semnatarele Declarației de Independență.  În timpul mișcării de eliberare națională, a colectat semnături pentru susținerea decretării limbii române ca limbă de stat.

A fost o femeie politician cu verticalitate, demnitate de neam și țară, care a luptat și a promovat mereu identitatea noastră românească.

La inițiativa Nadejdei Brânzan, Parlamentul R. Moldova a fost primul din spațiul ex-sovietic care a adoptat Hotărârea de aderare la Convenția ONU cu privire la drepturile omului. Comisia pe care a prezidat-o în primul Parlament al R. Moldova a înaintat mai multe legi cu impact social.

Emisiunile cu participarea doamnei Nadejda Bârsan pe care le-am realizat de-a lungul anilor au fost întotdeauna profunde, pline de încărcătură românească.

A fost una dintre puținele mele interlocutoare cu care am putut discuta deschis și din suflet despre ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Chiar dacă în ultimii ani se mișca mai greu, chiar dacă avea probleme de sănătate, întotdeauna a fost activă și s-a implicat pentru un viitor mai bun al acestei palme de pământ, pentru un viitor românesc într-o Românie Mare.

Ultima dată ne-am văzut în 2018, când am venit acasă în vacanță, după ce am emigrat în Franța. Am discutam mult despre situația din R. Moldova. Cu atâta căldură și devotament… Mențineam relația de la distanță prin mail-uri. Acum e trist și dureros că ne părăsesc asemenea personalități. Moldova rămâne din ce în ce mai orfană.

 

Găsiți mai jos câteva emisiuni pe care le-am realizat cu dna Nadejda Brânzan, una dintre figurile centrale ale mișcării de eliberare națională.

https://www.elenarobu.md/25-de-ani-de-independenta-fara-demnitate-curaj-si-integritate/

https://www.elenarobu.md/unde-sunt-intelectualii-o-discutie-de-suflet-cu-nadejda-branzan/

Dumnezeu să o odihnească în pace…

Articole similare
Comentarii