(ADIO)vizualului din R. Moldova sau cum Dodon și-a creat un adevărat holding media

Editorial Elena Robu:

Răsfoind de dimineață presa de la Chișinău, mi-a atras atenția o eroare în titlul unei publicații, de altfel o eroare care mi s-a părut destul de pertinentă având în vedere contextul audiovizualului din R. Moldova.

Așadar, intenționată sau nu, eroarea se referă la Consiliul Audiovizualului care a fost scris ADIOvizualului. În realitate, așa și este: putem spune ADIO vizualului din R. Moldova și asta pentru că majoritatea televiziunilor au încăput pe mână președintelui Dodon.

La sfârșitul anului trecut, presa de la Chișinău scria că fiul milionar al controversatului procuror general al Rusiei și, totodată, partener de afaceri cu fratele președintelui moldovean Igor Dodon, a preluat 51% din compania „Media Invest Service”, firma care deține deține posturile Accent TV și „Primul în Moldova”, dar și din cea care gestionează mail.ru și ok.ru în R.Moldova.

Contractul prin care fiul procurorului general al Rusiei, Igor Chaika, a preluat 51 la sută din Media Invest Service de la omul de afaceri Vadim Ciubară a fost semnat la 27 decembrie, scrie openmedia.io, la doar o zi după ce președintele R. Moldova, Igor Dodon, declara că cele două posturi TV urmează să aibă proprietari din Rusia, scria jurnaltv.md.

Așadar, mai spunem ADIO și posturilor de televiziune cu acoperire națională din Moldova. Aceasta continuă să fie controlată de ”agenți” ruși.

Într-o investigație realizată de Ziarul de Gardă despre oamenii președintelui, este descris cum socialiștii au creat începând cu anul 2011 un adevărat holding media.

Televiziunile socialiștilor. Cazul „Exclusiv Media”

Paralel cu ascensiunea politică, socialiștii au creat un adevărat holding media, gestionat, rând pe rând, de oameni din anturajul familiei prezidențiale.

Mai întâi a fost „Exclusiv Media”. Firma este înregistrată în octombrie 2011, cu doar o lună înainte ca Igor Dodon, Zinaida Greceanîi și Ion Ceban să părăsească Partidul Comuniștilor din R. Moldova. Inițial, compania se ocupa de gestionarea ziarului de limbă rusă „Argumentî i faktî”. Ulterior, însă, a dezvoltat sau a preluat mai multe proiecte media.

Din ianuarie 2016, „Exclusiv Media” creează și gestionează NTV Moldova, care retransmite postul tv „HTB” din Federația Rusă, producând și emisiuni autohtone.

Proprietățile „exclusive” ale companiei

Peste doar un an, în ianuarie 2017, se lansează „Exclusiv TV”, care difuzează emisiuni de divertisment ale postului tv rusesc „THT”, dar și emisiuni autohtone.

În septembrie 2017, „Exclusiv Media” fondează o altă companie, „Exclusiv Sales House”, care începe să vândă publicitate pentru posturile de televiziune create de „Exclusiv Media”, dar și alte instituții media afiliate socialiștilor. În scurt timp, aceasta devine al doilea cel mai important jucător de pe piața publicității, după „Casa Media”, afiliată lui Vladimir Plahotniuc, gestionând zeci de milioane de lei.

În septembrie 2019, „Exclusiv Media” a preluat și compania care deține ziarul de limbă rusă „Komsomolskaia Pravda Moldova”.

În aprilie 2015, cu câteva luni înainte de lansarea postului NTV Moldova, compania „Exclusiv Media” cumpără de la SA „JLC” un spațiu de 369 m.p., amplasat pe str. Ion Neculce din Chișinău. Peste doi ani, în aprilie 2017, compania mai procură un alt spațiu, adiacent, cu suprafața de 120 m.p.. La această adresă sunt studiourile NTV Moldova.

Investigația făcută de Ziarul de Gardă o găsiți aici:

https://www.zdg.md/editia-print/investigatii/toti-oamenii-presedintelui

 

Articole similare
Comentarii