Afirmații revoltătoare și în presa franceză despre România și Centernarul Unirii

România și Centernarul Unirii . Chiar de Ziua Națională a României, sub titlul „Istorie: România s-a născut acum un secol”, revista franceză „Le Point” a publicat un interviu cu istoricul Isabelle Davion, în care aceasta susține că regatul României format în 1878 a fost unul „frustrat”, scrie www.activenews.ro.

Întrebată care sunt teritoriile pe care România le-a „agregat” în 1918, istoricul francez spune că este vorba despre „Basarabia, obținută de la Rusia, în timpul Revoluției Bolșevice. Bucovina, când după 28 noiembrie 1918 Consiliul General al regiunii a votat detașarea de Austria. Banatul, vechi teritoriu maghiar, care va fi împărțit în 1919 între România și Iugoslavia, alt stat nou-creat pe 1 decembrie 1918 – astfel încât aceste două state apropiate de Franța să se se înțeleagă foarte bine – dar România va regreta mereu că nu a obținut Banatul integral. Și în final, Transilvania furată de la Ungaria”.

Isabelle Davion este profesor la Universitatea Sorbona, precizează publicația franceză Le Point.

Vorbim despre o întâmplare sau rea voință? Despre necunoaștere sau ignoranță?

E adevărat, istoria românilor are foarte multe nuanțe, ca de altfel toate istoriile națiunilor de pe glob. Dar afirmația unui istoric de la Sorbona despre faptul că România a obținut Basarabia de la ruși, având în vedere că Sfatul Țării din Basarabia a votat Unirea cu România la 27 martie 2018 este o eroare extrem de gravă. Este o afirmație revoltătoare la fel ca și celelalte afirmații legate de Transilvania, Bucovina sau Banatul.

Aceste afirmații vin în contextul în care în aceeași zi, la Berlin, agenția de presă a statului german (DPA) a scris că România „a anexat” o parte din Ungaria. MAE și Ambasada României la Berlin au înaintat proteste oficiale.

Noi, românii, cei care suntem în diasporă, avem datoria să vorbim despre istoria noastră, să le spunem europenilor cine suntem, ce trecut avem, cum am realizat unirea și cum astăzi un popor este divizat în două țări (România și R. Moldova). Eu asta le spun tuturor europenilor cu care mă întâlnesc. Nu putem lăsa lucrurile în voia experților sau a istoricilor care fac erori atât de grave. Să nu uităm să ne apărăm identitatea de neam și țară așa cum fac alte popoare ale lumii.

Articole similare
Comentarii