Anunțurile făcute de ministra Finanțelor pentru a putea fi achitate salarii decente

Ministra Finanțelor, Natalia Gavrilița a susținut astăzi o conferință de presă în care a făcut mai multe anunțuri, primul dintre ele fiind efectuarea transferului pentru grantul în valoare de 14.5 milioane de euro din partea UE pentru suport bugetar Republicii Moldova.

Iată ce alte anunțuri a făcut Natalia Gavrilița într-un mesaj pe rețelele de socializare, după conferința de presă de astăzi:

1. Nu majorăm cota de impozitare de 12%, nici pentru persoane fizice, nici pentru persoane juridice.

2. Am prezentat date cu privire la rectificarea bugetului de stat. Cea mai mare majorare la cheltuieli e necesară pentru a acoperi legea salarizării, care a fost adoptată în grabă de către guvernarea precedentă. Ea ne costă cu 1 miliard 19,2 milioane lei mai mult decât a fost estimat inițial. Asta pentru că legea a fost adoptată după ce se planificaseră bugetele locale. Pentru a acoperi această gaură financiară, am deblocat programul FMI și asistența bugetară a UE.

3. Dar legea salarizării are consecințe de termen mediu și lung și respectiv e necesară mobilizarea resurselor pentru a putea acoperi legea salarizării și achita salarii decente. Aceste măsuri de asigurare a stabilității bugetare – incluse în Acordul FMI – sunt de trei tipuri:

  • A. Anularea măsurilor care permiteau evaziuni fiscale, precum scutirile pentru magazinele Duty Free și a produselor petroliere în zonele de control vamal.
  • B. Anularea unor facilități fiscale la jocuri de noroc, produse din tutun încălzit și țigări fără filtru, HORECA.
  • C. Taxe pentru echitate fiscală, precum eliminarea scutirii personale pentru veniturile anuale de peste 360,000 lei.
Articole similare
Comentarii