Asistență pentru cetățenii moldoveni aflați peste hotare

Pandemia de Coronavirus (COVID-19) a generat o criză în sistemele social-economice din multiple state. Totodată, mai multe țări au declarat situații de urgență, închizând hotarele pentru călătoriile cetățenilor străini, în scopul limitării răspândirii infecției de COVID-19.

Până acum Ministerul de Externe de la Chișinău și misiunile diplomatice și consulare ale RM au efectuat demersuri oficiale în adresa mai multor state, oferind asistența necesară și facilitând călătoriile cetățenilor blocați la frontiere, inclusiv: 83 cetățeni în Austria, 192 cetățeni în Ucraina, 37 camioane în Slovenia, 3 cetățeni evacuați din China, 3 cetățeni evacuați de pe vasul de croazieră din Japonia, sute de cetățeni care au tranzitat România, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene reiterează apelul către cetățenii Republicii Moldova care se află peste hotare să evite cât pot de mult călătoriile, în special în zonele afectate de răspândirea infecției COVID-19. Se atrage atenția asupra faptului că multe state aplică măsuri restrictive de călătorie, este interzisa accesul de intrare dar și ieșire din/în anumite zone, sunt închise mai multe puncte de trecere a frontierei, este instituită o perioadă obligatorie de carantină.

Acest lucru ar putea avea drept urmare blocarea cetățenilor în anumite state și, respectiv, genera excedarea limitei de 90 de zile de aflare în statele din spațiul Schengen, fapt care este considerat o încălcare a regimului de ședere și este pasibil de răspundere administrativă.

Prin urmare, în vederea evitării unor situații de blocaj peste hotarele Republicii Moldova și a consecințelor încălcării regimului de ședere în alte state, reiterăm apelul către cetățenii Republicii Moldova de a evita călătoriile în zonele afectate de COVID-19, iar în cazul în care acestea nu pot fi evitate de a se informa despre măsurile dispuse de autoritățile statelor de tranzit/destinație în contextul limitării răspândirii infecției de COVID-19.

Ministerul recomandă cetățenilor moldoveni, aflați în situații dificile și/sau care necesită asistență consulară peste hotare, să contacteze ambasadele și consulatele Republicii Moldova în țara respectivă, sau să apeleze la Centrul de apel MAEIE la nr. de telefon +373 22 788722 (https://mfa.gov.md/ro/content/centrul-de-apel).

Pe paginile web și profilurile de facebook ale Ministerului, Misiunilor Diplomatice și Oficiilor Consulare ale RM pot fi găsite informații și actualizări privind Alertele de călătorie referitor la condițiile de intrare și tranzit din statele de acreditare.

Lista ambasadelor și consulatelor Republicii Moldova, cu site-urile oficiale, paginile de facebook și telefoanele de urgență poate fi găsită AICI.

Articole similare
Comentarii