Azi sărbătorim Mica Unire: „Uniți toți, scăpăm țara de hoți”

Se împlinesc 159 de ani de la Unirea Principatelor Romane sau Mica Unire așa cum este cunoscută în istorie. S-a întâmplat sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza în 1859 și a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român. Trebuie spus aici că în anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

De fapt, Unirea s-a produs prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate românești: la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Faptul împlinit la 24 ianuarie 1859 era considerat de Poarta Otomană și de Austria drept o încălcare a Convenției de la Paris, însă în textul Convenţiei din 1858 nu se stipula ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane separate.

Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deși scurtă (1859-1866), a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne. Prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al României si al primului guvern unitar, prin reformele sale adoptarea primei Constituții românești, reforma electorala, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrara, a învățământului, domnia lui Alexandru Ioan Cuza a pus bazele dezvoltării moderne a României.

Dar iată că astăzi, românii din România au ales această zi importantă de 24 ianuarie când sărbătorim Mica Unire pentru a organiza un protest împotriva partidului aflat la guvernare, PSD. Mitingul este numit sugestiv „Uniți toți, scăpăm țara de hoți!” și va începe la ora 18:00, la București.

„În anul Centenarului Marii Uniri, la 159 de ani de la Mica Unire (Unirea Principatelor Romane), mergem cu mic, cu mare, în Piața Victoriei din București pentru a transmite un mesaj clar clasei politice: Uniți toți, scăpăm țara de hoți! România trebuie să fie condusă de politicieni integri și competenți, nu de politicieni penali și corupți! Vom lupta până la capăt până când vom avea o generație de politicieni cu care să ne mândrim și pe care sa îi respectăm!”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

Este un îndemn cât se poate de pertinent, ca, uniți, toți românii de pe ambele maluri ale Prutului să scăpăm de hoții (de pe ambele maluri ale Prutului) care ne duc țara la gunoi.

Articole similare
Comentarii