BREXIT ar putea da peste cap sistemul vamal din Europa. Cum vor fi afectate controalele

Norvegia testează soluții tehnologice pentru digitalizarea procedurilor vamale, la trecerea camioanelor cu mărfuri la granița cu Uniunea Europeană.

Unii cred că această idee ar putea fi folosită şi pentru evitarea unei frontiere dure între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, după divorțul Marii Britanii de Uniunea Europeană. Însă nu este chiar atât de simplu, transmite stirileprotv.ro.

Multe puncte de trecere a frontierei au dispărut în Europa în ultimele decenii, dar granița Norvegiei cu Uniunea Europeană este cât se poate de vizibilă. Acolo vorbim despre camere video, sisteme de recunoaștere a numerelor de înmatriculare, bariere care dirijează traficul către polițiștii vamali.

Norvegia are acces la piață comună și cele mai multe bunuri sunt exceptate de la plata unor taxe vamale. Însă tot ce intră în țară trebuie declarat.

Pe de altă parte, Marea Britanie caută să liniștească temerile privind revenirea la posturile vamale și controlul vehiculelor de-a lungul graniței dintre Irlanda și Irlanda de Nord, după retragerea din Uniunea Europeană. Iar soluțiile tehnologice testate în Norvegia ar putea fi aplicate și acolo.

Articole similare
Comentarii