Cadoul lui Andrian Candu pentru președinții de țară

Președintele Andrian Candu este foarte generos în ajun de An Nou și vine cu un proiect de lege care oferă mai multe privelegii președinților de țară. Speakerul vrea să modifice câteva articole în Legea cu privire la asigurarea actvității Președintelui R. Moldova și anume să i se asigure șefului statului birou și asistent personal. Inițiativa a fost deja înregistrată în Parlament.

Articolul 15 din lege va avea următoarea redacție:
În caz de expirare a mandatului, de demisie sau de imposibilitate definitivă de exercitare a atribuțiilor, persoanei care a ocupat funcția de președinte al R. Moldova i se asigură, pentru o perioadă de patru ani, birou de lucru și asistent personal.

În nota informativă, democratul Andrian Candu își motivează intenția prin eficientizarea activității de colaborare cu un fost președinte experiența căruia nu trebuie de neglijat. Astfel, se propun unele modificări ce țin de asigurarea cu mijloc de transport, birou și asistent personal.

Așadar, un fost președinte va avea automobil permanent, birou de lucru și asistent personal pe o perioadă de 4 ani.

Probabil, este un cadou cât se poate de generos pentru președintele Nicolae Timofti. Întrebarea este pentru ce merite? Pentru faptul că a acordat sute de ordine și medalii? Sau pentru că a tăcut în mare parte în perioada mandatului său?

În nota informativă prezentată de speaker, nu sunt prezentate și costurile acestei inițiative. Ce sumă va fi alocată anual pentru aceste noi servicii oferite unui fost președinte? Este gata cetățeanul să suporte aceste noi cheltuieli? Sunt întrebări care rămân deocamdată fără răspuns, cu tot respectul pentru președinții acestei republici.

În prezent, un fost șef de stat beneficiază de pensie, asistență medicală gratuită, tratament balneo-sanatorial gratuit, automobile la comandă, imunitate diplomatică și asigurare a securității.

Articole similare
Comentarii