Când vor fi construiți primii kilometri de autostradă din Moldova

După tot felul de declarații despre mult dorita și așteptata autostradă care să traverseze Moldova de dincolo de Prut și practic să unească cele două maluri ale Prutului, se pare că lucrurile încep nițel să se miște. Suntem la etapa când patru asocieri de companii au depus oferte pentru proiectarea și execuția variantei de ocolire Bacău. Este un proiect cu o lungime de 30 de km, din care 16 km se suprapun peste traseul autostrăzii A7. Sunt practic primii kilometri de autostradă din Moldova. Dar asta nu e exact acea autostradă A8 – MONTANA: Târgu Mureș – Ditrău – Târgu Neamț -Iași – Ungheni, pentru care militează de atâta vreme românii din cele două Moldove.

Costurile proiectului de ocolire a Bacăului sunt estimate la circa 168 milioane euro. Durata acestuia este de minim 8 ani și include: 6 luni – perioada de proiectare, 2,5 ani perioada de execuție a lucrărilor și minim 5 ani perioada de garanție (ce poate crește la 7 ani), scrie hotnews.ro.

Proiectul presupune că Autostrada A7 va lega sudul Moldovei de București.

Dar, trebuie spus că este foarte important să se facă inițial Autostrada Moldova A8 (Târgu Mureș – Ditrău – Târgu Neamț -Iași – Ungheni), pentru că acest lucru ar lega Moldova de Europa. Asta ar înseamna aducerea mai multor investitori pe cele două maluri ale Prutului. Pentru acest Proiect, a cărui valoare estimată este de circa 9 miliarde euro, Ministerul Transporturilor din România a purtat deja discuții cu importante instituții financiar bancare pentru identificarea soluțiilor de finanțare.

 

 

Așadar, până când vor fi construiți primii km de autostradă în zona Moldovei românești e cale lungă. E nevoie să fie desemnată compania câștigătoare la licitație pentru construcția Variantei de Ocolire Bacău, apoi proiectarea și celelalte etape după cum urmează. În ceea ce privește Autostrada A8, lucrurile înca nu au avansat foarte mult, dar cel puțin există speranța ca într-o bună zi vom circula cu bucurie pe autostrada Unirii.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii