Cât de periculoasă ar fi o întâlnire Dodon – Macron la Paris

Recent expertul în probleme de politică externă, Victor Chirilă, al cărui nume a figurat pentru funcția de ambasador al R. Moldova în Franța, scria zilele trecute despre faptul că președintele republicii Igor Dodon, are un mare vis: ”Șahmatistul are un mare vis, să ajungă la Paris”.

”Dodon are un mare și tainic vis să ajungă la Paris, unde să fie primit cu toate onorurile, la Palatul Elysee, de către Președintele Franței, Emmanuel Macron. Astfel, el dorește să spargă izolarea sa diplomatică în marele capitale europene, să se legitimeze atât în Occident, cât și acasă în falsa postură de politician echilibrat, iluminat și modern, capabil să împace capra și lupul, Europa și Rusia.

Pentru a-și vedea visul împlinit el nu pierde nicio ocazie de-a se linguși pe lângă Emmanuel Macron, pe coridoarele forurilor internaționale, unde mai este invitat ca lăturaș de umplutură.

Dodon ar dori să ajungă la Paris direct sau, de ce nu, prin București, însă, se pare, această cale este, deocamdată, închisă pentru el. De aceea, el mizează mult pe apropierea ruso – franceză tot mai evidentă în ultimul timp și, în special, pe bunele și caldele relații ale lui Putin cu Macron.

Deși șansele ca Dodon să fie invitat la Paris de Președintele Emmanuel Macron, în următoarele luni, par a fi minime acum, ele nu trebuie deloc neglijate de partidele pro-europene, precum și de către partenerii noștri europeni.

O eventuală invitare a lui Dodon în vizită oficială la Paris, în condițiile mimării reformelor și parcursului european de către el și guvernul său, și, nu în ultimul rând, în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale, care vor decide soarta țării pentru următorii ani, va fi, fără exagerare, o mare dezamăgire pentru electoratul pro-european.

Sper mult că prietenii noștri francezi înțeleg bine acest lucru”, ”, scria Victor Chirilă pe contul său de Facebook.

La drept vorbind, Franța nu este interesată, aproape deloc, ca să nu zicem chiar deloc, de R. Moldova. Se poate spune că diplomația franceză (unii diplomați, consuli care reprezintă R. Moldova în Franța) au simpatii vădite față de Rusia și, din acest motiv, unele mesaje despre R. Moldova sunt distorsionate. Așa că nu ar fi deloc surprinzătoare o vizită a lui Dodon la Paris. Însă această vizită este, într-adevăr, foarte periculoasă, pentru că, în felul acesta, Franța ar legitima regimul lui Dodon de la Chișinău. Și din păcate nu putem fi siguri că ”prietenii noștri francezi” înțeleg acest lucru și înțeleg marea defavoare pe care ne-o vor face.

Articole similare
Comentarii