Câte secții de votare vor fi deschise în diaspora pentru alegerile din 24 februarie?

Secții de votare în diaspora. Pe 9 ianuarie s-a încheiat procedura de înregistrare prealabilă a alegătorilor aflați peste hotarele R. Moldova. Așa cum scriam și în alte articole, procedura nu este una obligatorie, iar cei care nu s-au înregistrat în prealabil oricum vor avea posibilitatea să voteze în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie.

Așadar, 24 585 de cetățeni ai R. Moldova cu drept de vot aflaţi în străinătate, precum și cei domiciliați în localitățile din stînga Nistrului, s-au înregistrat în prealabil, pentru a participa la alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019. Din numărul total de solicitări, 610 au fost făcute pe suport de hîrtie, anunță Comisia Electorală Centrală.

Informația privind numărul de cetățeni înregistrați prealabil în străinătate urmează a fi transmisă Guvernului

În conformitate cu prevederile Codului electoral (art.31alin.(4)), la deschiderea secțiilor de votare de peste hotare se va ține cont de cîteva criterii:

  • informațiile deținute de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale R. Moldova din țările de reședință;
  • informațiile deținute de către autoritățile publice centrale, inclusiv datele statistice oficiale relevante;
  • informațiile obținute în rezultatul înregistrării prealabile a cetățenilor aflați în străinătate, conform procedurii stabilite printr-un regulament aprobat de CEC;
  • numărul de alegători care au participat la scrutinul precedent;
  • alte date relevante, obținute de autoritățile publice centrale, la solicitare, din partea autorităților țării de reședință, în condițiile legii.

Potrivit Codului Electoral, secțiile de votare, inclusiv cele de peste hotare, se constituie cu cel puțin 35 de zile înainte de ziua votării, adică pînă la 19 ianuarie curent. Cu alte cuvinte, până pe 19 ianuarie vom cunoaște exact câte secții de votare vor fi deschise în diaspora.

Datele colectate în urma înregistrării prealabile vor fi prelucrate exclusiv pentru organizarea şi desfășurarea alegerilor și vor fi protejate în conformitate cu Legea nr. 133 din 8 iulie 2011 privind protecția datelor cu caracter personal, ne asigură CEC.

Articole similare
Comentarii