Ce măsuri au fost luate în Israel, după omorul micuței Yasemin

Ca urmare a cazului micuței Yasemin Vintea, ucisă cu cruzime de către dădaca de la grădinița pe care o frecventa, în Israel, a fost votată în prima lectură legea cu privire la supravegherea pe timp de zi a copiilor mici. Deputații din Knesset (Parlamentul din Israel) au avut discuții destul de aprinse pe marginea proiectului de lege propus, iar votul a fost dat aseară, aproape de miezul nopții, la finalul sesiunii parlamentare.

Pentru a intra în vigoare, documentul urmează să fie aprobat în lectura a doua și a treia. Indiscutabil, urmează un drum lung înainte ca legea să își aibă efectele și să ofere mecanisme pentru protecția copiilor de până la 3 ani. Dar, deja primul pas a fost făcut, iar instalarea camerelor de supraveghere în toate grădinițele din Israel cu siguranță va oferi mai multă siguranță micuților, care își petrec mare parte din zi la grădiniță.

Ce se întâmplă în R. Moldova când vorbim despre cazuri de violență asupra copiilor în grădinițe? Aproape nimic. După ce membri ai Asociației Părinți Solidari au organizat un flashmob de solidarizare cu părinții micuței Yasemin și au cerut autorităților de la Chișinău, printr-un demers, să întreprindă măsuri pentru excluderea fenomenului de violență în grădinițe și instalarea camerelor de supraveghere, lucrurile nu par să avanseze prea mult. Săptămâna trecută Ministerul Educației a organizat o întâlnire cu părinții ca să discute despre acest fenomen al violenței asupra copiilor în instutițiile de învățământ.

Reprezentanții ministerului Educației au venit total nepregătiți la această întrevedere. Ei sunt departe de realitățile care se întâmplă în grădinițele din Moldova. În ceea ce privește solicitarea noastră de a instala camere de supraveghere în grădinițele din țară, ni s-a spus că nu este o prerogativă a Ministerului Educației. Totuși, așteptăm un răspuns oficial la demersul nostru”, a comunicat pentru www.elenarobu.md, co-fondatoarea Asociației Părinți Solidari, Iulia Nazaria.

Părinții cer Guvernului instalarea camerelor de supraveghere în grădinițe

Așadar, în Israel Parlamentul aprobă legi pentru siguranța copiilor, iar în R. Moldova responsabilitățile sunt pasate de la o instituție la alta și în rezultat, lucrurile rămân neschimbate.

Articole similare
Comentarii