Cea mai dură rezoluție pentru Moldova votată de către Parlamentul European: S-a cerut suspendarea acordării banilor pentru țara noastră

Acum câteva momente, Parlamentul European a votat pe marginea moțiunii comune de rezoluție care vizează R. Moldova, un document susținut de 5 grupuri parlamentare, în frunte cu Popularii Europeni. Voturile au fost repartizate în felul următor:
343- pentru
35-contra
160-abținere

Proiectul final de rezoluție care a fost votat este cel mai dur din cele 6 documente propuse inițial de mai multe grupuri parlamentare din Parlamentul European.

Pe scurt, Parlamentul European se adresează Comisiei Europene ca sprijinul bugetar pentru R. Moldova sa fie suspendat până vor fi îndeplinite un set de condiții, în particular validarea alegerilor locale din Chișinău și investigarea transparentă și bazată pe rezultate concrete a fraudei bancare, transmite direct de la Strasbourg, expertul Expert-Grup, Dionis Cenușă.

Expertul a precizat pentru blogul elenarobu.md că sprijinul bugetar înseamnă banii sub formă de grant, care nu trebuie întorși, spre deosebire de asistența macro-financiară, unde vorbim despre împrumuturi combinate cu granturi. Potrivit  lui Dionis Cenușă, ar fi vorba despre circa 20 de milioane de euro care ar fi trebuit să vină în Moldova sub formă de grant în 2018.

”Practic, Moldova de acum este comparată cu cea din 2015, când pentru prima dată a fost suspendată asistența bugetară, după frauda bancară”, a precizat expertul.

Deocamdată, vorbim despre un termen nedeterminat de suspendare a asistenței bugetare din partea UE pentru R. Moldova, până când guvernarea de la Chișinău își va face temele de acasă.

O amplă analiză la temă puteți citi aici.

Articole similare
Comentarii