Celor care m-au acuzat că am criticat România

Am remarcat că am fost acuzată că am criticat România în articolul meu despre autostrăzile din lume și cât de greu se circulă prin România. Cum adică mi-am permis eu, basarabeancă, să critic ce se întâmplă peste Prut, când la Chișinău lucrurile merg anapoda de tot. Ceea ce nu s-a înțeles și vreau să explic aici este că nu e vorba de critică, dar de faptul că îmi pasă de țara mea – România și că îmi doresc, ca cetățean al acestei țări, ca Bucureștiul să aibă un cuvânt greu de spus în interiorul UE. Vreau ca România să fie o țară dezvoltată, cu infrastructură bună, care să atragă mulți turiști din UE (care încă văd România ca pe o țară cu gri-ul comunist). De ce vreau toate acestea? Pentru că îmi pasă de viitorul european al României și implicit al R. Moldova. Dacă în România va fi o guvernare pro-europeană puternică și capabilă să vină cu propuneri pertinente pentru dezvoltarea UE, atunci și în R. Moldova, inevitabil, lucrurile se vor schimba.

Sunt convinsă că România are un mare potențial de dezvoltare, însă nu are parte de o guvernare căreia să îi pese de acest aspect și să ridice România la un alt nivel în UE. Astăzi România este cumva aproape la coada UE, atunci când ne referim la dezvoltare per ansamblu. Dar sunt sigură că Bucureștiul poate depăși alte țări din UE pentru a se situa pe o poziție demnă în comunitatea europeană.

Așadar, pe cine poate depăși momentan România? Pe Ungaria, dezvoltată, dar care are o poziție evident pro-rusă? Pe Polonia, cu tradiții, dar care la fel este orientată spre Est? Poate depăși Țările Baltice, care înregistrează creșteri economice spectaculoase sau Slovacia, Cehia? Cred că are foarte mult de lucru sub acest aspect. Dar vizita președintelui Franței, Emmanuel Macron, la București pare a lăsa o speranță de viitor în ceea ce privește puterea vocii României în UE.

Iată de ce cred că este important să spunem ce credem, chiar dacă asta pare cumva a fi o critică. Scriu despre asta, pentru că îmi pasă de viitorul României.

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii