Comisia Europeană anunță un Plan de redresare economică pentru Republica Moldova

Astăzi, Comisia Europeană a anunțat un Plan de redresare economică pentru Republica Moldova, care va mobiliza până la 600 de milioane de euro sub formă de asistență macro-financiară, granturi și investiții, sprijinite prin combinări și garanții financiare. Această nouă finanțare va fi mobilizată pe parcursul următorilor trei ani pentru a promova investiții care să susțină o reabilitare durabilă și incluzivă în urma crizei COVID-19 din țară.

Republica Moldova se află la o răscruce de drumuri. Planul de redresare economică al UE constituie un efort fără precedent pentru a ajuta țara pe calea recuperării și pentru a duce mai departe un program ambițios de reforme, în interesul cetățenilor săi. În cele din urmă, acest plan ilustrează forța asocierii și a solidarității noastre pentru a lupta împreună împotriva pandemiei COVID-19”, a afirmat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a adăugat: „Cu acest ambițios Plan de redresare economică dorim să stimulăm redresarea socio-economică pe termen lung și să dezlănțuim potențialul economic neexploatat al Moldovei în beneficiul cetățenilor săi. Vom investi în economie, în conectivitate, în educație și în capacitatea de inserție profesională. Planul va sprijini reformele structurale indispensabile, inclusiv în domeniile cheie ale justiției și luptei împotriva corupției.”

Planul se bazează pe cinci piloni: gestionarea finanțelor publice și guvernanța economică; economia competitivă, comerțul și IMM-urile; infrastructura; educația și capacitatea de inserție profesională; și statul de drept și reforma justiției.

De la izbucnirea pandemiei COVID-19, Uniunea Europeană (UE) și-a demonstrat solidaritatea cu partenerii din întreaga lume. În Republica Moldova, peste 127 de milioane de euro, în sprijin bilateral sub formă de granturi, au fost mobilizate numai în 2020 pentru a ajuta țara să facă față șocului inițial al crizei.

Noul Plan de redresare economică anunțat astăzi stabilește planuri de investiții de până la 600 de milioane de euro între 2021 și 2024, în strânsă cooperare cu statele membre ale UE și cu instituțiile financiare internaționale, ca parte a abordării “Echipa Europa”, precum și cu investitori privați.

Planul de redresare economică este supus unor condiții stricte. Investițiile vor fi realizate pe baza unei abordări de tipul “mai mult pentru mai mult”, progresele înregistrate în ceea ce privește reformele structurale, în special în domeniul justiției și al luptei împotriva corupției, fiind o condiție prealabilă pentru acordarea de asistență financiară.

Articole similare
Comentarii