Consiliul Europei lansează două proiecte pentru a continua susținerea reformelor în sectorul justiției penale în Republica Moldova

Consiliul Europei lansează două proiecte pentru a continua susținerea reformelor în sectorul justiției penale în Republica Moldova. Este vorba despre ”Consolidarea reformelor din sistemul penitenciar, de probațiune și de îngrijire a sănătății în instituțiile de tip închis din Republica Moldova” cu durata de 36 de luni (”Proiectul SPPRH”) și ”Consolidarea sistemului de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova, cu durata de 30 de luni (”Proiectul SHRCCJ”). Ambele proiecte sunt finanțate prin Planul de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova (2021-2024).

Ambele proiecte se bazează pe realizările Planurilor de acțiuni anterioare ale Consiliului Europei pentru Republica Moldova, în special, rezultatele proiectelor implementate între 2015 și 2020, și anume, Programul ”Promovarea unui sistem de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova” (2018 – 2021, ”Programul HRCCJ”) și Proiectul ”Susținerea reformei justiției penale în Republica Moldova (2015 – 2018). În plus, proiectele sunt axate pe consolidarea continuă a realizărilor Misiunii Norvegiene de Experți pentru Promovarea Supremației Legii în Republica Moldova (NORLAM), care și-a încheiat activitatea în țară în iunie 2017. Cele două proiecte noi lansate astăzi reprezintă continuarea Programului HRCCJ de 36 de luni.

Citește și:

Sondaj: Maia Sandu, prima în topul încrederii publice

În discursul său de bun venit, Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, William Massolin, a subliniat că “necesitatea accelerării reformelor în domeniul justiției penale în Republica Moldova este susținută de constatările și recomandările organismelor statutare de monitorizare și de tratatele Consiliului Europei, precum și de neajunsurile relevate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului”.

Proiectul SPPRH își propune să îmbunătățească managementul penitenciarelor, să promoveze calitatea asistenței medicale acordate deținuților (inclusiv și a îngrijirii sănătății mintale), să sprijine Inspectoratul Național de Probațiune în consolidarea profilului său, să promoveze valoarea sancțiunilor și măsurilor comunitare printre toți actorii sistemului de justiție penală și să consolideze programele și protocoalele de tratament pentru pacienții din instituțiile psihiatrice (inclusiv pentru pacienții aflați la tratament prin constrângere).

Proiectul SHRCCJ se axează pe aplicarea arestării preventive, aplicarea pedepselor penale și îmbunătățirea eficacității mecanismelor de control și monitorizare a condițiilor de detenție (inclusiv a mecanismelor disponibile Instituției Ombudsmanului și Mecanismului Național de Prevenire a Torturii), astfel contribuind la reducerea supraaglomerării în penitenciare și încurajarea utilizării sancțiunilor și măsurilor comunitare. Obiectivul cheie al proiectului este de a face sistemul de justiție penală din Moldova mai conform cu standardele privind drepturile omului.

Ambele proiecte sunt interconectate și constituie o abordare amplă în soluționarea problemelor cheie aferente justiției penale în Moldova.

Articole similare
Comentarii