Convoiul militar rus de 64 de km, armele gonflabile ale Rusiei și operațiunea „maskirovka”

În dimineața zilei de 1 martie o imagine a făcut înconjurul lumii și a băgat spaima în oameni. Era vorba despre imagini din satelit realizate de compania Maxar în noaptea de luni spre marți care prezintă un convoi militar rusesc la nord de Kiev și care se întinde pe aproximativ 64 km.


În cursul zilei de ieri nu s-a mai aflat nimic despre acest convoi. E realitate sau ficțiune, totuși?

Armele gonflabile ale Rusiei. De ce le folosește şi cine le fabrică

Marile bătălii ale istoriei s-au câștigat cu trucuri. Nimeni nu câștigă cinstit, spune inginerul militar Aleksei Komarov, cel care supervizează vânzările companiei Rusbal. E o companie care produce baloane cu aer cald, dar este, totodată, unul dintre furnizorii Ministerului rus al Apărării. Îi oferă una dintre armele mai puțin cunoscute ale Rusiei: un arsenal de tancuri, lansatoare de rachete și avioane, inclusiv MIG-uri…gonflabile!

În spatele zidurilor de beton ale unei fabrici, muncitorii lucrează în secret. Cu mașini de cusut și pânză verde țes ceea ce se consideră a fi cea mai modernă armă din arsenalul „soft power” al Rusiei: sunt, în fapt, niște momeli, niște capcane, dar care par niște arme foarte reale chiar și de la 300 de metri distanță. Se pot umfla, pentru ca apoi să dispară în câteva minute, scrie The New York Times.

Ce înseamnă „maskirovka”

Cea mai nouă dintre aceste tactici este actualizarea unei mai vechi strategii a armatei – aceea a deghizării și a camuflării, un termen căruia în rusește i se spune maskirovka (mascare).

Citește și:

Războiul barbar din Ucraina: Vor oare cetățenii ruși să știe adevărul?

 

Războiul psihologic devine un element-cheie în realizarea ambițiilor geopolitice ale țării, subliniază The New York Times, care atrage atenția că în operațiunile militare ale Rusiei, din Crimeea, în 2014, și din Siria, în 2015, au început cu astfel de mișcări de mascare: soldați care erau în „vacanță” sau erau „voluntari” în estul Ucrainei, respectiv „zboruri umanitare” în Siria. Și în Ucraina a fost trimis un convoi umanitar, reamintește NYT, camioanele dovedindu-se ulterior a fi fost goale, într-o aparentă strategie de a descuraja o contraofensivă ucraineană împotriva rebelilor.

Fabrica Rusbal avea în anul 2016 80 de angajați. Majoritatea cos la armele gonflabile ale Rusiei. Tancul gonflabil T-80, unul dintre produsele standard ale companiei, cântărește 70 de kilograme și costă 16.000 de dolari. Poate fi transportat în două genți de pânză, se umflă în cinci minute și dispare la fel de repede.

Un alt produs, care se vinde separat, este un mecanism pentru „ștampilarea” pe sol a unor urme false de tanc.

Mai multe la acest subiect puteți citi AICI

Și dacă și în această invazie a Rusiei asupra Ucrainei este folosită aceeași tactică? Se dorește panică generală și se induce frica în oameni. Dar balonul lui Putin poate foarte repede să se spargă. Să nu ne fie frică.

Citește și:

Și ”sperietoarea” cecenă se dezumflă. Căderea regimului lui Kadîrov este aproape

Articole similare
Comentarii