Și ”sperietoarea” cecenă se dezumflă. Căderea regimului lui Kadîrov este aproape

Războiului declanșat de Putin în Ucraina pe 24 februarie a scos în evidență multe arme false și sperietori cu care operează Kremlinul de-a lungul anilor.

Despre convoiul militar rus de 64 km, despre care s-a vorbit la începutul invaziei ruse, nu se mai știe acum nimic.

Convoiul militar rus de 64 de km, armele gonflabile ale Rusiei și operațiunea „maskirovka”

Despre ”sirienii” care ar fi fost racolați pentru a lupta în Ucraina la fel nu se știe nimic.

Sirienii pe post de sperietoare în războiul din Ucraina. Au fost sperietori şi în R. Moldova, în alegeri

 

Cât despre cecenii lui Kadîrov care sunt antrenați în lupte în Ucraina, experții militari spun că luptătorii liderului cecen riscă tot mai mult să devină carne de tun într-un război care ar putea prevesti căderea regimului lui Kadîrov.

În momentul în care Ucraina va învinge acest război barbar, toți aliații lui Putin vor cădea: și Lukașenko, și Kadîrov, și în Siria lucrurile vor lua o altă turnură. Vom asista la o altă rearanjare a forțelor mondiale.

Căderea regimului lui Kadîrov este aproape

Potrivit publicației The Guardian, invazia rusă în Ucraina este în primul rând războiul lui Vladimir Putin, dar dacă există un al doilea om al cărui nume și a cărui reputație vor fi legate de devastarea orașelor ucrainene, acela este Ramzan Kadîrov.

Luptătorii săi au luat parte la primul asalt asupra Ucrainei și au suferit pierderi serioase în operațiunea de capturare a bazei aeriene de la Hostomel, în apropiere de Kiev, acolo unde a fost ucis un comandant de top al cecenilor.

Kadîrov vrea să le arate oponenților din țară și din străinătate cât este de puternic, dar, în același timp, trebuie să își mențină trupele intacte pentru a putea să conducă în continuare Cecenia cu o mână de fier.

„Sunt mulți ceceni care îl urăsc pe Kadîrov. Are nevoie de Putin pentru a supraviețui”

Liderul cecen pare să perceapă invadarea Ucrainei ca pe o oportunitate de a-și spori popularitatea și puterea. Trimiterea trupelor sale este modul prin care Kadîrov își dovedește loialitatea față de Vladimir Putin, de al cărui patronaj are nevoie pentru a-și menține autoritatea în țară.

Sunt multe mii, poate zeci de mii de ceceni care îl urăsc, care îl displac și multe familii care sunt într-un război de sânge cu el și cu familia lui. Kadîrov înțelege că dacă vrea să supraviețuiască are nevoie de susținerea Rusiei și a lui Vladimir Putin”, a explicat Emil Solomon Aslan de la Institutul pentru Studii Politice a Universității Carol din Praga.

De aceea vrea să își arate loialitatea absolută, să arate că este util și că poate să vină și să facă lucruri mărețe”, a spus expertul.

Luptătorii ceceni reprezintă o forță neregulată pentru armata Rusiei. Este o luptă constantă între comandanții ceceni și serviciile de inteligență rusești. În videoclipurile apărute pe internet, trupele cecene poartă uniforme distincte prin care arată clar că sunt sub comanda lui Kadîrov și nu a ierarhiei militare rusești.

„Kadîrov pare să fi rămas șocat de amploarea rezistenței ucrainene”

Kadîrov pare să fi rămas șocat de amploarea rezistenței ucrainene și se pare că zeci, dacă nu sute, dintre oamenii săi au fost uciși. Are o mulțime de oameni, în jur de 12.000, dar pentru a rămâne la putere are nevoie de acești luptători”, a explicat Aslan.

Dacă suferă pierderi prea mari în Ucraina, acest lucru s-ar putea întoarce împotriva lui Kadîrov. Asta ar putea explica unele dintre zvonurile că ar fi renunțat la o parte din trupele sale.”

„[Kadîrov] vrea să se prezinte drept liderul dur al acestor luptători brutali care sunt dispuși să se sacrifice în luptă. Dar nu sunt sigur că ei chiar sunt dispuși să își dea viața [în acest război].”

Cine este Ramzan Kadîrov?

Ramzan Kadîrov este fiul mai mic al lui Ahmat Kadîrov, primul președinte al Republicii Cecene Icikeria în anii 1990, dar și în timpul și după Primul Război Cecen. La începutul celui de al Doilea Război Cecen, a trecut de cealaltă parte, susținând guvernul rus și a devenit președinte al Republicii Cecene începând cu 5 octombrie 2003, după ce condusese administrația din iulie 2000.

La 9 mai 2004, în timpul unei parade de ziua victoriei sovietice în al Doilea Război Mondial, ținută pe stadionul Dinamo din capitala cecenă Groznîi, o explozie s-a soldat cu moartea pe loc a lui Ahmat Kadîrov. Au mai murit atunci două gărzi de corp ale lui Kadîrov, președintele Consiliului de Stat Cecen, un ziarist de la Reuters și aproximativ zece alți civili. Alte 56 de persoane au fost rănite, printre care și general-colonel Valeri Baranov, comandantul forțelor rusești din Cecenia, care și-a pierdut atunci piciorul.

Din investigațiile ulterioare ale presei avea să reiasă că Ahmat Kadîrov ar fi fost, de fapt, ucis de agenți ai unităților de Operațiuni Speciale Federale, controlați de serviciul de informații al Armatei Ruse, GRU. Mai multe despre acest episod puteți citi AICI

Ahmat Kadîrov avea patru copii, trei băieți și o fată, dintre care în 2000 mai trăia un singur fiu al său, Ramzan Kadîrov, lider al miliției tatălui său, și care a fost ulterior numit prim-ministru și a devenit apoi și președinte al Ceceniei în martie 2007.

Astăzi, Ramzan Kadîrov este o figură dedicată în totalitate liderului de la Kremlin, deși tatăl acestuia se presupune că ar fi fost asasinat la comanda lui Putin.

Articole similare
Comentarii