Copiii înfometați ai Moldovei

Articolul de astăzi este despre un om plin de curaj și dedicație în tot ceea ce face. Vorbesc despre Victoria Morozov, tânăra care deja de 10 ani face voluntariat și acțiuni de colectare de fonduri pentru Moldova, pentru familiile social-vulnerabile de la noi. A fost o plăcere deosebită să vorbim în cadrul emisiunii Alb&Negru de pe UNIMEDIA despre proiectele pe care le realizează cu atâta implicare și devotament.

Victoria este un exemplu care inspiră, pentru că ceea ce face ea în fiecare zi nu este deloc ușor, te consumă foarte mult emoțional. Să vezi copii care nu au ce să mănânce, care nu au condiții normale de viață, care trăiesc în case unde acoperișul curge de fiecare dată când afară plouă, să descoperi copii care niciodată nu au văzut o piscină sau nu au gustat niciodată pizza este destul de greu, în condiițiile în care ne place să credem că Moldova nu este totuși o țară săraca.

Aceștia sunt cei 6 copii ai unei familii social vulnerabile din satul Ciobanovca, raionul Anenii Noi de care Victoria Morozov are grijă. Ei s-au trezit fără să știe când și ce vor mânca astăzi.

R. Molodva mai este încă o țară foarte săracă, iar ochii flămânzi de copil contrastează extrem de puternic cu ai celor care își permit să se scalde în vinuri spumante de 500 de euro sticla. Pe de o parte foamete, pe de alta lux. Acestea sunt două forme ale unei singure republici, cu o mare parte a oamenilor care sunt foarte săraci, și o mână de oameni extrem de bogați, cu averi făcute în mare parte pe seama celor săraci.

Eram obinuiți odată să credem că doar în țările din Africa copiii mor de foame și trăiesc într-o sărăcie de nedescris. Nu e așa. Și în Moldova sute sau chiar mii de copii se trezesc neștiind ce vor mânca astăzi. Sute de părinți nu sunt în stare să le asigure copiilor lor mâncare pe masă și o viața decentă.

Datorită unor oameni cu sufletul ca pâinea caldă așa cum este și Victoria Morozov, mii de copii au descoperit cât de frumoasă poate fi viața. Au descoperit gustul de pizza, pepene verde sau cum se pot distra într-o piscină.

Iată câteva dintre proiecte pe care le desfășoară Victoria Morozov, deținătoarea Premiului Național pentru Tineret la categoria Activism Civic în anul 2013:

  1. Din 2008 pînă în prezent a găzduit peste 900 de voluntari internaționali în RM pentru implementarea diverselor proiecte de susținere a copiilor vulnerabili și famiilor acestora
  2. Din 2008 a organizat sute de acțiuni de colectare de fonduri internaționale (colectati peste 600 000 euro) pentru implementarea proiectelor în RM (operații pentru copii, inetervenții medicale, crearea Ludotecilor, cumpărarea/ reparația caselor pentru familii vulnerabile etc.)
  3. La moment finanțeaza în fiecare lună peste 50 de familii vulnerabile din raioanele Hincești și Anenii Noi pentru a preveni abandonul copiilor și a asigura copiilor în dificultate o copilărie fericită
  4. Deja de câțiva ani organizează Summer Project, un proiect în care timp de 10 zile, în august sunt realizate activități de animație socio-educativă, distracții și activități la aqua parc. Beneficiarii proiectului sunt, anual, aproximativ 500 de copii vulnerabili.
  5. Tot de câțiva ani realizează și Building Project unde sunt reparate case ale familiilor vulnerabile. Banii sunt colectați din donațiile voluntarilor internaționali.

Din păcate, fără susținerea financiară din exterior, fără astfel de donații, care în niciun caz nu înseamnă cerșetorie, fără voluntari ca Victoria Morozov acești copii ar fi trăit în continuare în sărăcie și nu ar fi cunoscut ce înseamnă o copilărie cât de cât fericită. Despre autorități nici nu pomenesc aici, pentru că în mare parte sistemul de ajutoare sociale existent crește paraziți sociali care preferă să trăiască pe banii statului decât să muncească și să își asigure un trai decent.

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii