Cum evoluează medicina în lume: În Franța, teleconsultații prin internet, în Moldova – ambulanțe care ajung ca să constate decesul

Medicina în lume: În epoca tehnologiilor informaționale, medicina evoluează cu pași rapizi în lume. În Franța de exemplu, despre telemedicină nu se mai vorbește la viitor, dar la prezent. Deja este pusă în aplicare o nouă modalitate de acces a populației la serviciile medicale, cum ar fi teleconsultațiile, pentru care au fost prevăzute cheltuieli din bugetul național. Astfel, sunt acoperite financiar 500 de mii de teleconsultații în 2019, urmând ca în 2020 această cifră să crească la un milion.

Așadar, cum se fac aceste teleconsultații? Este nevoie ca medicii să dispună de un canal video securizat pentru a comunica cu pacienții lor. Apoi ei urmează să fie plătiți online. Ordonanțele medicale sunt expediate prin poștă. La rândul lor, pacienții trebuie să aibă la îndemână un smartphone care să îi permită să acceadă la aceste teleconsultații. Unul dintre cele mai mari site-uri de specialitate din Franța Doctolib, unde poți face programări pentru medici generaliști și medici de specialitate, deja a pus în funcțiune, de la mijlocul lunii ianuarie 2019, acest sistem de teleconsultații. Sunt peste 70 de mii de profesioniști în sănătate înscriși pe acest site.

”Pentru început, Doctolib va oferi servicii de teleconsultații pentru medicii generaliști, în special în Île-de-France, dar scopul este să acoperim întreaga Franță, a declarat Julien Méraud, director strategic al Doctolib, citat de www.lepoint.fr.

În R. Moldova, ultimul caz șocant a fost când ambulanța a ajuns cu întârziere la un bebeluș de patru luni din Durleşti, o suburbie a Chişinăului. Medicii nu au putut salva copilul, care a decedat la spital. Ei au explicat că în acea zi au avut multe solicitări similare, sugerând, totodată, că sunt foarte multe apeluri non-urgente, neargumentate.

Apoi, lipsa medicilor de familie în localitățile rurale și a medicilor de specialitate în spitalele raionale nu mai este o noutate pentru nimeni. Având o viteză a internetul care ne plasează în top mondial, R. Moldova ar putea pune la punct un asemenea sistem de teleconsultații cum este în Franța de exemplu.

Da, e nevoie de bani din sistemul asigurărilor în sănătate, este nevoie de utilaj pentru a pune un asemenea mecanism pe roate. Dar viitorul aparține tehnologiilor informaționale, celor care se adaptează, reinventează, propun soluții. Cu siguranță viitorul nu aparține celor care stau blocați în alte secole.

Articole similare
Comentarii