Cum funcționează mașinăria Kremlinului pentru a dezinforma cu privire la COVID-19

Dezinformarea și informarea greșită pe subiectul COVID-19 ia amploare în întreaga lume, având consecințe potențial dăunătoare pentru sănătatea publică și pentru comunicarea eficientă pe timp de criză. În UE și în alte regiuni, mesaje de dezinformare coordonate încearcă să blameze minoritățile vulnerabile ca fiind cauza pandemiei și să încurajeze neîncrederea în capacitatea instituțiilor democratice de a oferi reacții eficiente. Unii actori susținuți de stat încearcă să exploateze criza de sănătate publică pentru a promova interese geopolitice, adesea punând la îndoială în mod direct credibilitatea față de Uniunea Europeană și partenerii săi, transmite euvsdisinfo.eu.

Pe plan global. Numărul afirmațiilor conform cărora UE se dezintegrează în fața COVID-19 este în creștere pe rețelele de socializare în toate regiunile analizate. Printre conținuturile legate de COVID-19 publicate de RT și Sputnik, articolele ce conțin relatări conspirative precum că „virusul a fost creat de om”, răspândite intenționat, de obicei au o mai mare popularitate decât alte subiecte.

Uniunea Europeană. Dezinformarea și sfaturile false de sănătate cu privire la COVID-19 continuă să circule pe rețelele de socializare, în contradicție cu recomandările oficiale ale OMS și politicile interne ale platformelor online. De exemplu, Sputnik Deutschland promovează pe Facebook și Twitter afirmația că „spălarea mâinilor nu ajută”. Există cercetări care dovedesc că platformele online continuă să monetizeze dezinformarea și teoriile conspirative, legate de COVID.

Africa. Campaniile de instigare la ură împotriva grupurilor sociale și etnice se derulează viral în unele țări. Comunicarea proactivă a Chinei cu privire la furnizarea de suport creează provocări de reputație pentru alți donatori.

China. Mass-media de stat și oficialii guvernamentali promovează teorii despre originea COVID-19 care nu au fost dovedite. Presa chineză evidențiază recunoștința unor lideri europeni ca răspuns la ajutorul chinezesc.

Orientul Mijlociu și Africa de Nord (OMAN). Daesh încurajează militanții să exploateze haosul și confuzia în jurul COVID-19, prezentând pandemia ca un „chin dureros” împotriva „națiunilor cruciate”. Regimul sirian folosește COVID-19 pentru a ataca sancțiunile UE. Statele membre ale UE sunt prezentate ca fiind incapabile să se ajute reciproc sau că fură resurse destinate utilizării locale.

Rusia. Peste 150 de cazuri de dezinformare pro-Kremlin despre COVID-19 au fost înregistrate în baza de date EUvsDisinfo (începând cu 22 ianuarie). Presa rusească controlată de stat și-a schimbat atenția pentru a evidenția pregătirea Rusiei de a face față pandemiei. Ajutorul rus acordat Italiei a fost mediatizat pe larg.

Turcia. Informațiile false și distorsionate privind sănătatea continuă să circule pe scară largă pe rețelele de socializare, în timp ce răspândirea COVID-19 stimulează tot mai mult discursurile anti-UE și criticile față de UE.

Balcanii de Vest. Teoriile conspirative care sugerează că virusul este o armă biologică americană sau un pretext pentru o invazie străină continuă să fie o tendință. Criza COVID este legată de un subiect vehiculat, conform căruia UE „întoarce spatele” Balcanilor de Vest.

Un exemplu în plus cum mașinăriile de dezinformare și propagandă ale Kremlinului cum sunt Sputnik sau RT (Russia Today) funcționează extrem de bine în orice parte a lumii. În R. Moldova această mașinărie de propagandă rusească nu s-a oprit niciodată. Ea continuă să spele mințile a sute de mii de moldoveni în fiecare zi.

Articole similare
Comentarii