Cum serialul TV a schimbat turismul la Cernobîl

Îşi fac selfie, fură obiectele abandonate… succesul mondial al miniserialului ”Chernobyl” a adus o nouă generaţie de turişti în locurile unde a avut loc cel mai grav accident nuclear din istorie, spre disperarea ghizilor locali, transmite AFP.

Salutat de critici şi de public, miniserialul realizat de HBO despre catastrofa produsă în 1986 la centrala nucleară din Cernobîl, a readus în memorie cum explozia unui reactor nuclear a dus la răspândirea unui nor radioactiv deasupra Europei.

Astăzi, o zonă de protecţie cu o rază de 30 de kilometri în jurul centralei din nordul Ucrainei este în continuare nelocuită, însă o mică parte este deschisă turiştilor. În ultimele luni, din ce în ce mai mulţi turişti caută locurile pe care le-au văzut în serial, care a fost filmat în Lituania, spune cu regret ghidul oficial al centralei nucleare, Yevgen Goncharenko.

„Nu mai au nevoie de informaţii, vor doar să îşi facă un selfie”, afirmă Goncharenko.

Directorul centrului de informare din Cernobîl, Oleksandr Syrota, susţine că unele agenţii de turism oferă în prezent vizite la Cernobîl ca pe un „fast food”, o experienţă turistică rapidă şi facilă. Şi tendinţa va continua: în luna iulie, noul preşedinte al Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a semnat un decret care vizează încurajarea dezvoltării zonei Cernobîl ca atracţie turistică.

Yaroslav Yemelianenko, preşedintele asociaţiei ghizilor din Cernobîl, recunoaşte că zona a devenit un loc „trendy” de vizitat, însă preferă să se concentreze pe aspectele pozitive. În opinia sa, Cernobîl-ul ar trebui prezentat ca un loc în care Ucraina a reuşit, în pofida tuturor obstacolelor, să depăşească un tragic accident.

„Trebuie să promovăm locul, să vorbim despre el, să atragem oameni aici”, a arătat Yemelianenko.

Cu toate acestea, turiştii care vizitează zona, atât cei care folosesc circuitele oficiale, cât şi „stalkers”, care intră ilegal, iau cu ei în mod frecvent obiecte din zona de protecţie drept suveniruri.

„Chiar şi noi, care suntem născuţi la Pripiat, nu avem voie să ne luăm propriile lucruri de aici. Apoi, suntem surprinşi când le vedem pe eBay”, explică Oleksandr Syrota.

Articole similare
Comentarii