Cum statul își sfidează cetățenii: Cazul moldovenilor din Dubai

Marian Gorea este unul dintre moldovenii stabiliți în Dubai, Emiratele Arabe Unite. A activat o perioadă în domeniul financiar-bancar și anume în Departamentul de Finanțare a Companiilor, National Bank of Abu Dhabi. În momentul de față a pus pe roate propria afacere în domeniul investițional. Și ca oricare moldovean care se află peste hotarele țării, îi pasă de viitorul țării de unde a plecat, de voie de nevoie. Doar că statului nu îi pasă de cetățenii săi care au plecat peste hotare și care contribuie, direct sau indirect, la prosperarea R. Moldova.

Marian Gorea a vrut să voteze în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, doar că această guvernare nu i-a oferit acest drept constituțional de a vota. Autoritățile i-au privat pe moldovenii din Dubai de dreptul de a vota. Și asta pentru că în Dubai nu a fost deschisă nicio secție de votare, pentru că nu avem misiune diplomatică în Emiratele Arabe Unite. E vorba despre aproape 2000 de conaționali de-ai noștri care nu au votat pe 30 octombrie și nici nu vor putea să își exprime opțiunea de vot pe 13 noiembrie, în turul doi de scutin.

Cea ma apropiată secție de votare este în Qatar, unde în primul tur de scutin au votat circa 30 de persoane. Distanța din Dubai până în Qatar este de 700 de km, iar biletul la avion costă în jur de 170 de dolari dus/întors. Dacă nu ești rezident în Emiratele Arabe Unite, ai nevoie de viză pentru Qatar. Dacă ești manager într-o companie, atunci viza ți se oferă la intrare în țară, dar dacă nu, atunci obținerea unei vize durează 1-2 săptămâni. Mai este o chestiune la mijloc, duminică în EAU este zi de lucru și e nevoie ca angajatorul să îți dea liber.

Comunitatea moldovenilor din Dubai a făcut nenumărate demersuri către CEC pentru a le deschide o secție de votare, dar CEC a motivat că nu există reprezentanță diplomatică în această țară arabă, dar și că turul doi de scrutin se desfășoară în aceleași condiții ca și primul tur. Conaționalii noștri sunt indignați și nedumeriți de faptul că s-a deschis ambasadă în Qatar, unde diaspora este foarte mică. Asta în timp ce toate țările lumii au și doresc să aibă o prezență activă în Dubai, în Emirate. Iată că demnitarii noștri au gândit altfel decât întreaga lume.

Chiar și așa, conaționalii noștri din Dubai s-au mobilizat și au creat un spot video în care îndeamnă alegătorii să iasă la vot pe 13 noiembrie.

 

Cel mai probabil, majoritatea moldovenilor din Dubai nu vor vota pe 13 noiembrie, pentru că statul nu le-a creat niciun fel de condiții. Ei au tot dreptul să ceară anularea alegerilor pentru că votul nu este reprezentantiv, iar pentru mii de alegători dreptul constituțional de a vota nu a fost asigurat.

Articole similare
Comentarii