Cum sunt văzuți moldovenii de către un francez stabilit la Horodiște, unde a deschis o fabrică de brânzeturi

Eroul nostru de astăzi se numește Fred Gonnetan, este un fost tâmplar care a crescut în Jura, Franța. Acum 6 ani a decis să-și schimbe viața și să se stabilească în Moldova.

În Moldova am restaurat o casă și mă îndrept către conceptul uni autonomii alimentare și a unei vieți sănătoase. Alături de un prieten, am dezvoltat o fabrică de cașcaval, care permite familiilor să fie plătite cumpărându-le laptele. Cașcavalul îl producem după metodele tradiționale franceze, pe care îl vindem ulterior la Chișinău”, mărturisește pentru ER NEWS Fred Gonnetan.

Francezul a creat și un canal de YouTube numit „Fred în Moldova” unde își împărtășește viața de zi cu zi.

ER NEWS: Ce anume v-a determinat să părăsiți Franța?

Fred Gonnetan: Am plecat din Franța când am descoperit Moldova. Căutam un mod de viață mai simplu, mai aproape de natură și cu anotimpuri. După ce am mers de mai multe ori în Moldova pentru a ajuta o asociație numită „Vent d’est”, am decis să las totul în urmă și să mă stabilesc acolo. Desigur, aș fi putut foarte bine să am această viață și în Franța, dar condițiile nu sunt aceleași și niciodată nu aș fi putut să fac tot ceea ce fac în prezent.

De ce Moldova?

Fred Gonnetan: Îmi plac foarte mult oamenii de aici, cultura, peisajele, autenticitatea de aici. Deoarece satele sunt încă foarte rustice (și nu este peiorativ să spui asta), este foarte ușor să faci totul singur. Să ai o grădină, să faci vin, brânză, să crești animale.

Aveți mulți prieteni care au făcut aceeași alegere?

Fred Gonnetan: Cunosc mai mulți francezi care au făcut și ei această alegere și sunt stabiliți în alte sate. Majoritatea au venit pentru că soțiile lor sunt moldovence. La rândul meu, pot spune că, dacă sunt aici, nu este pentru o femeie, ci pentru dragostea pe care o am pentru această țară.

 Cum ați găsit satul Horodiște pentru a vă instala aici?

Fred Gonnetan: Prin această asociație „Vent d’est”, președintele căreia este un francez. El  cunoaște  în particular acest sat. Așadar, venind aici pentru a dezvolta anumite proiecte, nu a trebuit să caut mult pentru a găsi locul perfect. Locuiesc la 100 de metri de fabrica de brânzeturi unde lucrez!

Odată instalat, cum v-ați obișnuit cu viața locală?

Fred Gonnetan: A fost foarte ușor. Moldovenii sunt oameni foarte calzi și primitori. Eu sunt, de asemenea, foarte curios de cultura lor care mă surprinde și astăzi după 6 ani de când sunt aici.

Cât de integrat vă simțiți în Moldova?

Fred Gonnetan: În afară de dificultatea de a obține o viză, cred că sunt foarte bine integrat aici. Toată lumea din sat mă cunoaște drept „francezul” care s-a stabilit aici. Voi păstra întotdeauna această etichetă, nu mă deranjează deloc. Respect foarte mult modul lor de viață și mă interesează și măiestria lor.

Cum au fost primele zile la Horodiște?

Fred Gonnetan: A fost în toamna anului 2013. Nu a fost deloc cel mai bun sezon pentru a descoperi țara, dar îmi amintesc foarte bine că am fost invitați la casa unei babushka de ziua ei, iar noi am băut și am mâncat toată noaptea. Am amintiri de neuitat despre acel moment. Mă întorc des să o văd pe această doamnă chiar și acum.

Apropo de tradiție, cultură, ce vă atrage atenția în mod special?

Fred Gonnetan: Religia este foarte prezentă în Moldova. Ceea ce mi se pare cel mai ciudat este numărul nenumărat de sărbători. Sunt în fiecare săptămână!

Ați învățat limba română înainte de a ajunge în Moldova sau o știați deja?

Fred Gonnetan: Am învățat limba română pe loc. A durat mult, deoarece accentul este foarte puternic, iar amestecul cu limba rusă nu ușurează deloc această învățare!

Este importantă comunitatea satului? În cazul dumneavoastră, aveți relații strânse cu vecinii, vă ajutați reciproc?

Fred Gonnetan: Da, desigur. Vecinul meu este tâmplar, el m-a ajutat foarte mult cu casa mea și de multe ori mă duc la el acasă ori de câte ori am nevoie de puțin lemn, bărbierit sau multe alte lucruri. Satul are aproximativ 800 de locuitori. Desigur, nu cunosc pe toată lumea, dar este rar să mergi prin sat fără să întâlnești pe cineva pe care îl cunoști.

Care sunt avantajele de a trăi la Horodiște? În Republica Moldova? Spuneți-ne mai multe despre asta.

Fred Gonnetan: Viața este mai simplă, mai plăcută. De asemenea, mă simt mai liber. Chiar și cu această pandemie de astăzi, nu simt nicio dificultate, spre deosebire de Franța, unde situația este mult mai dură și mai delicată. Anotimpurile sunt, de asemenea, mult mai marcate. Iată ce ne punctează și zilele. Fiecare perioadă a anului este diferită, cu activități diferite.

În schimb, care sunt principalele dezavantaje?

Fred Gonnetan: Accesul la asistență medicală, dar sunt încă tânăr, deci nu este o problemă prea mare. Voi spune, de asemenea, că, în general, este dificil să găsești echipament bun (fie că este vorba de unelte sau consumabile). Este ieftin, dar nu de foarte bună calitate.

Ce vreți să luați din Franța și să aduceți în Moldova?

Fred Gonnetan: Comté și Savagnin! Dar la modul serios, voi spune politețea.

Ce vreți să luați din Moldova și să aduceți în Franța?

Fred Gonnetan: Simplitatea în relațiile umane, fiind mai puțin dramatică și fără a te plânge de viața de zi cu zi și, de asemenea, mai fatalistă, în sensul acceptării lucrurilor care sunt acolo și care nu depind de noi. Când te urci într-un autobuz și ușa nu vrea să se închidă deoarece este blocată atunci când autobuzul se pornește, în timp ce este -12 ° în mijlocul iernii, și la prețul biletului de autobuz nu se țipă la șofer și nici nu nu se plânge pe vecinul de alături. Acceptăm condițiile, râdem despre asta și ne facem amintiri bune de spus mai târziu!

Dacă ar trebui să definiți Moldova în 3 cuvinte? Care ar fi acestea?

Fred Gonnetan: Voi spune libertate, autenticitate și simplitate.

Vă rugăm să ne împărtășiți un eveniment sau o experiență unică din viața în Moldova.

Fred Gonnetan: Într-o seară, în toiul iernii, un prieten m-a îndemnat să merg cu el la un lac. Am plecat cu mașina în miezul nopții, pentru a ne găsi în mijlocul la nimic, am pescuit din barcă în miezul nopții și am făcut un grătar din peștele prins. Ni s-au alăturat și alte persoane, inclusiv o persoană care a venit călare pe un cal și care m-a luat să facem un tur. Era -2 ° și eram înghețat de frig, dar a fost una dintre cele mai neverosimile și de neuitat seri pe care le-am avut aici.

Există o comunitate numeroasă de francezi în Moldova? Sunteți în contact cu ei?

Fred Gonnetan: Comunitatea ar număra aproximativ șaizeci de francezi care locuiesc aici, în Moldova. Este foarte puțin, lumea se cunoaște mai mult sau mai puțin. Dar nu este o comunitate foarte strânsă, așa cum este cazul altor țări. Cu toate acestea, am câțiva prieteni pe care îi văd în mod regulat.

Alături de prieteni, ați deschis o fabrică ce produce cașcaval după metode franceze. Cum a schimbat această activitate viața în Horodiște?

Fred Gonnetan: Nu aș avea pretenția să spun că acest lucru a schimbat viața în Horodiște, dar să zicem că suntem destul de populari aici. Cumpărăm lapte de la o duzină de oameni. De asemenea, am finanțat achiziționarea de vaci pentru persoanele care nu și-au putut permite acest lucru. Este foarte frumos să poți crea un venit într-un mediu în care există foarte puține oportunități în general.

Procesul de adaptare în Moldova și viața dumneavoastră de zi cu zi poate fi urmărită pe un canal YouTube minunat. De ce ați decis să împărtășiți în acest mod povestea dumneavoastră?

Fred Gonnetan: În general, mi se pun multe întrebări despre alegerile mele legate de stilul de viață, de ce sunt aici, ce fac în viața de zi cu zi. Este probabil destul de neobișnuit și oamenii nu-și pot imagina cu adevărat ceea ce trăiesc aici zilnic. Este o oportunitate de a vorbi despre Moldova și despre un mod de viață după care mulți oameni tânjesc.

Auzim adesea despre mediul rural moldovenesc că devine depopulat … Vă gândiți la nostalgia pe care moldovenii o au pentru propriul sat?

Fred Gonnetan: Ca peste tot, există o mulțime de oameni care caută o viață simplă la țară. Lipsa de oportunități și confort este ceea ce face satele moldovenești goale. Este păcat, pentru că este un mod de viață atemporal care dispare în fața ochilor noștri.

Ce mesaj ați dori să trimiteți francezilor despre Moldova?

Fred Gonnetan: Moldova nu este o țară pe care o poți vizita, ci o țară pe care o trăiești!

Un interviu realizat de Ana Sripliuc

 

Articole similare
Comentarii