Cum vrea să lupte Guvernul cu monopolul la exportul de nuci

În ședința de astăzi, Cabinetul de miniștri a abordat problema monopolului asupra exportului de nuci. Premierul Maia Sandu a specificat că blocajul se află acum la Procuratură, acolo unde au fost deschise dosare penale mai multor companii: „Mai multor agenți economici le-au fost deschise dosare penale și, respectiv, aceste companii nu au mai putut face exportul de nuci. Au rămas doar câțiva agenți economici cărora nu le-au fost deschise dosare penale și astfel s-a instituit acest monopol. Acum procesul este blocat în Procuratură”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, a precizat că una dintre soluții ar fi ca, pentru următoarele tranzacții, să se scoată agenții economici de pe culoarul roșu şi să se permită exportul de nuci în continuare, cu verificarea corespunzătoare a tranzacțiilor curente. ,,Noi producem 14 mii tone de nuci şi am exportat 10 mii de tone. Nu avem import şi export ilicit pentru a justifica această acuzație de contrabandă. Producătorii de nuci sunt descurajați să investească în această ramură. Republica Moldova corespunde condițiilor de plantare a nucilor conform condițiilor climaterice. Noi ocupăm locul 4 în lume în topul exportatorilor de nuci. Avem un potențial de creștere a acestei ramuri mari și prin instaurarea acestei presupuneri de contrabandă, distrugem un sector abia creat.” a menționat ministrul.

La rândul său, Premierul Maia Sandu a declarat: ,,Această îngrădire a liberei concurențe bate inclusiv în oamenii săraci care au doi copaci în curte și în toamnă reușeau să-și strângă bani de lemne și cărbuni. Iată așa de hapsâni au fost foștii guvernanți, care au încercat să scoată bani și pe această cale.” De asemenea, Premierul a făcut un apel către toți funcționarii publici de care depinde rezolvarea rapidă a acestei probleme să se implice la modul cel mai serios.

 

Articole similare
Comentarii