De ce Moldova și România încă nu au proiecte comune de dezvoltare a turismului

România are un potențial enorm în ceea ce privește turismul, dar care încă nu este valorificat la maxim. Îmi place să revin de fiecare dată pe drumurile pe unde a colindat Mihai Eminescu, Ion Creangă, îmi place să admir teritoriile pe care le-a apărat cu toată dăruirea domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt, îmi plac drumețiile în munții României, aș reveni cu drag în fiecare an pe Varful Moldoveanu, cel mai înalt vârf din România pe care l-am cucerit în 2015. De fapt, am reușit să cuceresc 4 cele mai înalte vârfuri din România, iar imaginile sunt spectaculoase.

Pe acoperișul României, Vârful Moldoveanu

De ce nu am utiliza acest potențial pe care ni l-a dăruit natura nouă românilor pentru a crea proiecte comune în domeniul turismului? Ce ne lipsește? De ce se mișcă atât de greu lucrurile? Cum să facem să ne cunoaștem mai bine țara și să îi invităm și pe străini să vină la noi în vizită? Este simplu, prin proiecte comune, prin fapte, nu prin vorbe.

Din păcate, foarte puțini români de dincolo de Prut au venit măcar o dată la Chișinău. Nu mai spun aici despre peisajele frumoase pe care le pot descoperi la Orheiul Vechi, Vadul lui Rașcov sau Soroca. Poate pentru că nu a existat interes până acum sau poate că nu am fost noi, cei din Basarabia, suficient de deschiși și primitori. Dar cred că unirea se poate face anume prin asemenea conexiuni, prin călătorii la țară, prin discuții cu oamenii despre comportamentul românilor în perioada interbelică. În felul acesta putem să stârpim aceste stereotipuri sau mai degrabă minciuni despre acțiunile jandarmilor români.
Se pot elabora trasee turistice transfrontaliere precum Drumul Vinului și Drumul Mănăstirilor. Se pot crea pachete turistice comune pentru piețele țintă din Asia, se poate simplifica procedura de intrare a cetățenilor străini în Republica Moldova. Multe se pot face, dacă ar exista voință. Dar deocamdată această voință se manifestă doar în rândul cetățenilor, nu și între autorități, care se pierd în strategii, întrevederi, planuri strategice cu vorbe multe și zero fapte.

Datele pe care le-a furnizat Guvernul în acest sens arată că anul trecut circa 2,24 milioane de cetățeni români au vizitat Republica Moldova, această cifră fiind în creștere cu 11% față de anul 2016. Dar nu este clar câți din acești cetățeni sunt cu dublă cetățenie. Deci cifrele cumva sunt incomplete.

Îndemnul meu este să ne redescoperim împreună toți românii plaiul nostru drag, pământurile românești, să păstrăm ceea ce ne-au lăsat strămoșii și să oferim urmașilor noștri un viitor comun mai bun.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii