Dionis Cenușă: ”Ar fi cazul ca Maia Sandu să înceteze să facă presiuni politice inutile în situații post-factum”

Analistul politic Dionis Cenușă susține că ”reprezentații ACUM fac acrobație pentru a se distanța de procese politice la care tot ei contribuie”. Într-o postare pe rețelele de socializare, expertul asociat al Centrului Analitic ”Expert-Grup”, susține că ”ar fi cazul ca premierul să înceteze să facă presiuni politice inutile în situații post-factum”.

Iată reacția analistului ca urmare a ceea ce se întâmplă în jurul alegerii socialistului Vladimir Țurcan în funcția de președinte al CC.

Alegerea lui Vladimir Țurcan în calitate de președinte al Curții Constituționale este o anomalie, la fel ca și numirea lui în funcția de judecător. E vorba atât despre afilierea lui politică (chiar dacă formal a renunțat la carnetul de membru de partid al Socialiștilor), cât și despre viziunile sale anacronice față de drepturile omului, apărate de legea supremă.

Acum, Premierul Sandu face presiuni asupra judecătorilor pentru a arăta cum au votat, chiar dacă acest lucru este contrar legii. Potrivit Art. 7, p. 1, al Legii privind Curtea Constituțională, votul în baza căruia este ales Președintele Curții este secret.

Ar fi cazul ca Premierul să înceteze să facă presiuni politice inutile în situații post-factum. În politică, lucrurile se anticipează, iar legea trebuie schimbată dacă se știe bine că poate crea scurtcircuit.

Totuși, probabil, Premierul știe că Președintele Curții este votat de majoritatea, adică 4 din 6. Altfel spus, cel putin unul din candidații Guvernului și judecătorii propuși de Consiliul Superior al Magistraturii au votat pentru Țurcan.

Așadar, reprezentanților de la ACUM, inclusiv premierului Sandu, nu le rămâne altceva decât să recunoască că sunt incapabili să preîntâmpine mișcările, abile, ale Socialiștilor, care nici de gând nu au să depolitizeze instituțiile.

Democrații, din opoziție și aflați în dis-gratia bine meritată, adună argumente contra ACUM, care foarte greu realizează că Socialiștii utilizează coaliția pentru a institui un nou monopol politic.

Articole similare
Comentarii