Am trecut intenționat cu vederea etapa națională din acest an a concursului Eurovision, în speranța că lucrurile vor reveni la normal și interpretul care va fi ales de juriu și public va fi cel mai demn de a reprezenta R. Moldova la Eurovision. Mai ales în anul Centenarului au existat și propuneri ca R. Moldova și România să aibă același concurent la acest prestigios concurs de muzică. Dar nu a fost să fie.
Anul acesta este mai rău decât anul trecut. Și nu pot să nu scriu despre ceea ce se întâmplă. Să alegi o trupă care a pozat anterior cu drapelul regiunii transnistrene (un însemn statal nerecunoscut internațional, aprobat de un regim separatist care ne ține dezbinați și până astăzi, un regim separatist instaurat în urma unui război de pe Nistru în care au murit sute de conaționali de ai noștri, care a lăsat văduve și orfani) este o ofensă pentru această palmă de pământ, pentru cei care și-au dat viața în numele independenței R. Moldova de URSS. Trupa DoReDos trebuia sancționată pentru acele poze cu drapelul nerecunoscutei rmn, dar nu să fie aleasă pentru a reprezenta R. Moldova la Eurovision.
Dacă nu știți cum se procedează în țările civilizate, vă dau exemplul Franței, unde la concursul Vocea Franței, o concurentă, în pofida talentului său excepțional, a trebuit să renunțe la concurs, pentru că, acum câțiva ani, a postat pe Facebook niște mesaje controversate referitor la terorism, guvernare și islam. Este un subiect destul de sensibil pentru toată Europa.
Am căzut mai tare decât îmi imaginam. Eurovision este despre cultură, despre talent, dar nu despre politică și interese. Nu e despre încălcarea principiilor, a valorilor unui neam. Cum poți să pretinzi că reprezinți o țară, când de fapt o sfidezi în cel mai obraznic mod.
Iar președintele Igor Dodon, o dată în plus, a reușit să umilescă R. Moldova prin susținerea și promovarea regimului separatist de la Tiraspol.
Când se întâmplă asemenea concursuri internaționale cu participarea R. Moldova, moldovenii din diasporă se mobilizează pentru a vota masiv concurentul nostru. Dar, în acestă situație în care ne-am pomenit, cum poate diaspora să susțină niște interpreți care promovează un element de dezbinare a țării. Or, diaspora pledează pentru a se întoarce într-o țară unită, nu în una dezbinată. Cum, în aceste condiții, să dau un vot țării mele?!
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu