Dosarul ”7 aprilie” și un stat în amnezie totală

Deja de nouă ani de zile, 7 aprilie rămâne o dată controversată în istoria recentă a R. Moldova. Pe de o parte, a căzut era guvernării comuniste și a venit o altă epocă, cea a unei guvernări așa-zis democrate.

De fapt, astăzi, la nouă ani de la acele evenimentele, constatăm că oamenii de la guvernare nu s-au schimbat. Este exact ca în proverbul românesc: lupul părul își schimbă, iar năravul ba. Cei care pe 7 aprilie 2009 erau direct responsabili de tortura din comisariatele de poliție sunt astăzi în funcție și iau decizii pentru această țară. Din acest punct de vedere, 7 aprilie rămâne a fi o revoluție distorsionată și folosită în scopuri pur politice.

Cu această ocazie, mai multe organizații neguvernamentale din domeniul drepturilor omului reamintesc guvernanților că victimele din 7 aprilie 2009 încă mai așteaptă să li se facă dreptate și că în 9 ani nu s-a făcut niciun efort pentru a-i pedepsi pe cei vinovați de maltratarea protestatarilor.

Eșecul de a face dreptate, la 9 ani de la abuzurile flagrante din aprilie 2009, este o dovadă clară că problema fundamentală a impunității pentru cazurile de tortură, tratamentele inumane și degradante rămâne nerezolvată, se arată într-un comunicat de presă al Amnesty International Moldova.

Zilele trecute, câteva organizații au semnat o declarație prin care constată că la nouă ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, Guvernanții aleg amnezia selectivă. Este de condamnat faptul că statul nu a făcut aproape nimic pentru a-i trimite în judecată pe vinovații de comiterea actelor de tortură și relele tratamente din noaptea de 7 spre 8 aprilie.

Mai grav este faptul că ”persoanele cu funcții de răspundere, implicate în organizarea sau favorizarea acțiunilor de tortură din aprilie 2009, au rămas la putere, în diferite forme și/sau beneficiază de impunitate, fiind în mod surprinzător achitate de către instanțele de judecată: polițistul Ion Perju, învinuit de omorârea protestatarului Valeriu Boboc, a evadat, iar persoanele cu funcții de răspundere, care au admis tortura în masă, rămân a fi promovate în funcții. Generalul Gheorghe Papuc s-a făcut bancher, comisarul Valentin Zubic a ajuns în slujba unui partid politic, șeful poliției municipale Vladimir Botnari asigură securitatea Î.S. „Moldtelecom”, iar Petru Corduneanu, Artur Reșetnicov și alții s-au făcut aleși de popor”, se mai spune în declarația semnată de  Amnesty International Moldova, Asociația Promo-LEX, RCTV Memoria, Centrul Național al Romilor și Centrul de Resurse Juridice din Moldova.

Ce folos că a existat o comisie care a investigat tragicele evenimente din 7 aprilie, ce folos că a fost întocmit un raport al Comisiei de anchetă pentru elucidarea cauzelor și a consecințelor evenimentelor de după 5 aprilie 2009″, dacă recomandările nu au fost executate nici până astăzi. În continuare în instituții ale statului oamenii sunt torturați, bătuți, oamenii mor din această cauză și nimeni nu este pedepsit. Guvernarea se face că plouă, că nu vede nimic, iar în rapoartele pentru partenerii de dezvoltare situația se prezintă cât se poate de bine.

Potrivit, ONG-urilor, cazul recent al regretatului Andrei Brăguță a demonstrat încă odată că nimic nu s-a schimbat, iar eforturile raportate la ONU și Consiliul Europei sunt cu regret nule, nu au nici un efect, deoarece sistemul a mai omorât un om în august 2017 în condiții similare. Ne întrebăm, cine este următorul, dragă STAT de (ne)DREPT?

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii